Кмет на областен град с екстравагантно парти за десетки хиляди лева

През пролетта на 2017, след мониторинг на медийни публикации, фондация „Антикорупционен фонд“ получи информация за пищно тържество, организирано по повод кръглата годишнина на кмета на Благоевград и бивш депутат, Атанас Камбитов.

Кметът събира над 150 гости в столичен четиризвезден хотел, а за доброто настроение на гостите се грижат множество известни музикални изпълнители. АКФ установи, че подобно събитие струва между 20 и 50 хиляди лева. Възникна въпросът как градоначалникът, който не е декларирал друг доход освен заплата през последните десет години би могъл да си позволи подобно тържество.

В хода на експертната проверка се оказа, че имоти на г-н Камбитов в няколко населени места са запорирани заради задължения към банки.Беше установен и потенциален конфликт на интереси между неговата дейност като народен представител преди избора му за кмет и дейността на негови дружества. По време на мандата си в 41-то Народно събрание г-н Камбитов е член на Постоянната комисия по земеделие и гори, както и съдружник в „Лес инвест“ ООД с предмет на дейност добив и преработка на дървен материал.

Поради видими разминавания между декларирани доходи и начин на живот и поради обществения интерес от изчистване на съмнения за реалните доходи на лица на публични длъжности, АКФ изпрати събраните в хода на проверката данни на Националната агенция по приходите (НАП) и на други разследващи органи за становище. Сигнал беше изпратен и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която образува производство.

На 25.07.2017 г. Комисията обяви, че прекратява производството. Решението можете да видите тук. На 01.09.2017 г. от НАП уведомиха АКФ, че резултатите от тяхната проверка могат да бъдат предоставени само с писменото съгласия на проверявания. Отговорът им може да видите тук.

След балотаж от 03.11.2019 г. опитът на г-н Камбитов да се кандидатира за кмет за трети мандат не се увенча с успех.


Сподели:
event icon

АКФ сигнализира НАП и КПУКИ

Сигналите касаят разминаването между демонстрирания охолен начин на живот на кмета на Благоевград, Атанас Камбитов, и декларираните от него доходи, както и конфликт на интереси от времето, през което г-н Камбитов е бил депутат.

event icon

КПУКИ прекрати производството по сигнала

event icon

НАП уведоми АКФ, че данните от проверката на г-н Камбитов могат да бъдат оповестени само с негово писмено съгласие

event icon

Г-н Камбитов губи кметския пост след неуспех на втори тур от местните избори в Благоевград