Как санкционирани лица идват в България “за лечение” с одобрението на МВнР

Още една, на пръв поглед дребна история, от хакнатата от украински хакери поща на Александър Бабаков, специален пратеник на руския президент по енергийни проекти и заместник-председател на руския парламент. През октомври 2014 г. той кандидатства за българска виза, с основание за среща с руски сънародници в София. На 15 октомври визата му е отказана, тъй като е включен в санкционните списъци на Европейския съюз и няма право да пребивава на територията на Съюза.
Три седмици по-късно Бабаков отново кандидатства за виза, този път за лечение, с покана от отделението по гастроентерология на болница “Токуда”, подписано от нейния директор. Навярно руски политици от висшия ешелон редовно кандидатстват за визи и нито Министерство на външните работи, нито Гранична полиция са се усъмнили в достоверността на предоставената документация, защото този път всичко е одобрено и на 14 ноември българското посолство в Москва потвърждава на Бабаков, че може да пътува от 17 до 19 ноември 2014 г.
Защо е било толкова важно Бабаков да дойде в София остава неясно, но в изтеклата кореспонденцията има много примери за това как протича една такава визита – със срещи с политици на най-високи ниво. Година по-рано например, ето каква е била неговата програма в София, отново от хакнатата поща:
Пристигане в София на 7 април 2013 г.
23:00 ч. – среща с Явор Куюмджиев, “дясна ръка” на лидера на БСП, бивш и бъдещ министър на енергетиката
23:30 ч. – среща с Александър Каназирски, Бойко Бойков и Петер Фелеги (и тримата често си пишат с Бабаков)
8 април 2013 г.,
08:30 ч. – Закуска с Божан Стоянов, заместник-министър на енергетиката (за срещата и опита за подкуп писа “Ню Йорк таймс, цитирайки самия Божанов)
12:00 ч. – среща с лидера на БСП Сергей Станишев
14:00 ч. – още една среща (неуточнена) 15:00 ч. – отпътуване от София
Надяваме се тази изтекла кореспонденция да предизвика проверка на всички подобни пътувания по хуманитарни причини, провеждани ли са наистина лечебни процедури или става дума за механизъм за уреждане на срещи на най-високо ниво, в който институциите имат само ролята на обслужващ персонал.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: