Как изглеждат изборите в община Гурково, ако елиминираме изборния туризъм?

Как изглеждат изборите в община Гурково, ако елиминираме изборния туризъм?

След редица медийни материали по темата и сигнали от граждани, Антикорупционният фонд започна да следи казуса за контролиран и купен вот и изборен туризъм в община Гурково. През месец април изпратихме заявление за достъп до обществена информация с въпроси относно броя лица, заявили гласуване по настоящ адрес в община Гурково.

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Повторихме запитването си и на сегашните избори (Вижте отговорите в снимките към поста). Какво ни отговориха от Общината? В последните два месеца преди изборите на 4-ти април 2021 г. в Гурково са регистрирани 400 лица, подали заявления да гласуват по настоящ адрес, които малко след изборите се отписват. Два месеца преди юлските избори лицата, подали заявления, са едва 15.

От таблицата може да видите как през април 2021 г. населението  на община Гурково набъбва и как, два месеца по-късно, се връща към предходните си стойности. Правопропорционално растат и гласовете за ДПС, което е излъчило кмета, привлечен като обвиняем за контролиран и купен вот на 9 юли тази година. На изборите от юли 2021 г., тези 427 гласоподаватели не се завръщат в Гурково, а резултатите на ДПС правопропорционално спадат.

С други думи, само по официална статистика е възможно да се проследи изборния туризъм и да му се противодейства .

Концепцията за употреба на отворени бази с данни е в основата и на проекта ни за изследване на контролирания и купен вот. Повече подробности тук: https://acf.bg/bg/kontroliraniyat-i-kupen-vot-v-b/).


Сподели: