Испанският "Ел Конфиденсиал" по скандала около назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул

АКФ публикува в превод статия, публикувана в испанското издание на 6-ти октомври 2019 г.

Българската общност се надига срещу консула си във Валенсия: ¨Има тъмно минало¨
Стотици българи в Испания се бунтуват срещу назначаването за генерален консул на Пламен Георгиев, разследван в своята държава за т. нар. „Апартментгейт“.

Виктор Ромеро. Валенсия

Стотици българи, живеещи в Испания, се бунтуват срещу назначаването на Пламен Георгиев Димитров за нов генерален консул на България във Валенсия. Предвижда се Георгиев да заеме новия си пост идната седмица на мястото на Цветелин Цолов, който бе преместен в Барселона след две години на поста. Назначението зависи от Правителството под ръководството на премиера Бойко Борисов и стана повод за силна полемика в страната, тъй като се случва след като новият консул принудително напусна поста си на началник на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Става дума за органа, натоварен да следи за етичното поведение на българските управници и да контролира произхода на тяхното имущество.
Работата на Георгиев бе поставена под съмнение след като се разкри, че не е декларирал строителството на нередовни строителни елементи в помещение на последния етаж, придобито от строителната фирма Артекс в сграда в квартал на София. Случаят е част от скандал с недвижимо имущество, известен като „Апартментгейт“, разкрит в началото на тази година след журналистическо разследване на европейската радиостанция Радио свободна Европа / radio Liberty RFE-RL, заедно с Антикорупционния фонд, дигиталната патформа Бивол и телевизионната верига бТВ. Този държавен служител е придобил апартамент от около 400 квадратни метра площ на цена едва 265 000 евро, въпреки че официално е декларирал само 204 кв. м. жилище за 146 000 евро.

Пламен Георгиев подаде оставка след като се оказа забъркан в „Апартментгейт“, но правителството на Борисов го изпраща във Валенсия с напълно платени разходи.

Георгиев не бе единственият висш публичен представител, който придобива имущество в същата сграда. Тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка на 23 март, разобличена, че е купила апартамент на цена четири пъти под пазарната. Пет дни по-късно също така напусна поста си Цветан Цветанов, лидерът на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ, смятан за „дясна ръка“ на премиера. Луксозната жилищна и офис сграда е могла да бъде построена през 2017 година благодарение на промяна в строителните правилници. (бележка АКФ: в статията има допуснати технически грешки, относно местонахождението и характера на сградата, в която живее Пламен Георгиев. Достоверна информация ще намерите тук.)

Българската прокуратура започна разследване за тези покупки, без досега да е потвърдено наличие на подкуп или принуда. Фактът, че Пламен Георгиев е бил точно най-висшият представител на органа, който трябва да следи и проверява законността на имуществото на държавните служители, го постави във фокуса на средствата за комуникация на източноевропейската държава, смятана за една от страните с най–голям индекс на корупция в Европейския съюз. След няколко седмици извън публичната сцена, Георгиев напусна поста си на 31 юли, защитавайки невинността си. Георгиев обяви, че се връща в прокуратурата, а Парламентът прие оставката му.

Въпреки това, изненадващо, няколко дни след като обяви желанието си да се върне в съдебните органи, българското правителство официално назначи държавния служител за генерален консул на страната във Валенсия. Това назначение подхрани полемиката в българските медии, с въпроси защо Борисов пази бившия антикорупционен шеф и със съмнения относно факта, че Георгиев има необходимата подготовка, за да влезе в дипломатическия корпус. Георгиев е обявил, че владее испански език, въпреки че сертификатите, до които има достъп „Ел конфиденсиал“ го акредитират само ниво Б1, много далеч от професионална или билингвална компетентност / Ц1 и Ц2/.

Според източници, запознати с практиката на България, Георгиев ще получава заплата от около 3300 евро на месец. Предишни консули са получавали освен това сумата от 500 евро месечно за съпругите си, по 200 за всяко дете, както и ведомствено жилище в една от най-луксозните зони на града, намираща се на ъгъла на бул. Франция и ул. Пинтор Маеля. Българското правителство поема разходите за жилището и също така за частните училища на децата. Освен това плаща пътуванията до България на консула и семейството му.

Генералното консулство на България във Валенсия обхваща област Валенсия, Мурсия, Кастилия – Ла Манча и Балеарските острови. Това дипломатическо поделение се занимава основно с улесняване на всякакви видове бюрократични постъпки за български граждани, постоянно или временно пребиваващи в Испания. Така те избягват пътуването до посолството в Мадрид за подновяване на лични документи или паспорти. Генералното консулство служи за изборна секция и оказва помощ. Освен генералния консул и заместник консулът, в офиса на консулството на улица Антони Суарес работят около шест души.

Георгиев заявява, че знае испански език, въпреки, че сертификатите, до които има достъп „Ел конфиденсиал“ акредитират само ниво Б1.

Скорошното пристигане на Пламен Георгиев, предвидено за идната седмица, породи оплаквания от стотици българи, които се мобилизираха чрез дигиталната платформа „Петиция“, за да изискат обяснение от премиера Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Към писмото са прикрепени над 3 500 подписа, в голямата си част от български граждани, живущи в различни испански градове като Валенсия, Торевиеха, Мадрид и Бенидорм. Писмото е подкрепено също така от живеещи в самата България.

Кампанията срещу назначаването на Георгиев стигна дори до испанския кралски двор под формата на жалба от „българската общност“, подадена до Хайме Алфонсин Алфонсо, началник на Сарсуела. По същия начин, недоволството е изразено пред администрацията на област „Валенсия“ , ръководена от Симо Пуиг. Изпратените писма описват новия консул като човек с „тъмно минало“ и твърдят, че назначението му „е породило възмущението не само сред българите, живеещи в Испания, но и сред цялото българско население в страната и чужбина“. Външно министерство вече е обяснило пред българските медии, че утвърждаването на назначението на консула е компетенция на правителството на изпращащата държава.

„Ел Конфиденсиал“ се свърза с посолството на България, за да разбере дали назначаването на Георгиев отговаря на всички изисквания на българското законодателство относно подбора на дипломатически персонал. Въпреки това, няма изпратен отговор от легацията на пощите на този вестник. Временно изпълняващият длъжността консул Цолов не пожела да направи никакъв коментар като се позова на това, че понастоящем не заема никакъв официален пост по време на административните стъпки по неговото напускане на Валенсия и бъдещото му назначение като генерален консул в Барселона.


Сподели: