Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от „заговорниците“ срещу Гешев

Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийска градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест (ЕЗА) за Тони Иванов, станал известен покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители.
Мотивите са липса на съдебен контрол върху такива заповеди, но решението хвърля и светлина върху това какви са аргументите на прокуратурата за ареста (илюстрацията е първа и последна страница от цялото решение, с което АКФ разполага).
Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на месец април, но на 21 април мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го освобождава.
Отказът е мотивиран с невъзможността за своевременен съдебен контрол у нас върху издадените от прокурор ЕЗА. Такъв е необходим според задължителното тълкуване от Съда на ЕС на разпоредбите на Рамковото решение за ЕЗА, което регулира материята по предаване на търсени лица между държавите-членки на ЕС. Законопроект за синхронизиране на вътрешното ни право с изискванията на правото на Съюза беше подготвен от Министерство на правосъдието и внесен в 49-ия парламент.
Решението на испанския съд дава важна информация за повдигнатото на Иванов обвинение у нас. Всъщност той не е издирван от СГП във връзка с противодържавния сюжет, който се пресъздава медийно от ръководството на прокуратурата. Иванов е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при втори обиск на жилището, в което е бил под наем. Твърдяното изнудване е с доста спорна формулировка от типа на: „заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал „Чакай отчуждаването през април тогава!“ или „заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал „Ние не сме просто никой. Помисли си“, като търсеното лице искал да принуди пострадалия да продаде имот“.
Испания става втората държава в последните няколко дни, която отказва предаване на искане от българската прокуратура обвиняем, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията „Нексо“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма