Интервю с Мартин Божанов

Николай Стайков.

00:16. Ами направо да започваме тогава. Няма много публикации за вас, така че ако искате представете се с няколко думи.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Мартин:

Казвам се Мартин Божанов. Занимавам се с търговска дейност и консултанска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакъви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък.

Николай Стайков:

Добре. Не е тайна причината поради, която сме тук, тъй като бяхме тук и миналата седмица, за да си говорим с вашия колега. Емил Писков, нали така?

Мартин:

Емил Писков, точно така.

Николай Стайков:

Знаете и темата, за коята си говорихме, това са, бяха едни, бяха ни дадени, предоставени едни записи, записи на разговори,  в които вие предлагате помощ в един случай. В случая на Веселин Денков и си говорите в тях за оказване на помощ в съдебната система..

Мартин:

Говорим си..

Николай Стайков:

Да. Това е впечатлението от разговора, който аз имах възможността да чуя.

Мартин:

Помощ в съдебната система, сега да разделим малко нещата. Помощ..

Николай Стайков:

Ако трябва да бъдем по-ясни…

Мартин:

Помощ или ангажиране с конкретен случай и казус?

Николай Стайков:

Да тръгнем по правилния път е най-краткият цитат, който и най-добрият цитат който помня от този разговор. „Да помогнем, да тръгнем по правилния път.“ Какво имахте впредвид всъщност?

Мартин:

02:00. С кого съм разговарял?

Николай Стайков:

С Ивайла Бакалова, която живее заедно с Веселин Денков, който е обвинен в Специализирания съд.

Мартин:

Разговарям с множество хора, с множество. Разговарям, провеждам множество телефонни разговори, да вметна само, с моя телефон ли се е провел разговорът? Моят личен телефон или лично съм говорил с нея? Как се е случило? За да мога да си спомня просто, да бъда полезен на вашето разследване.

Николай Стайков:

Не знам кой кого е набрал и по кой телефон, но разговорът е по телефон.

Мартин:

Лицето, което твърди, че се е свързало с мен по някакъв начин, нека да ви покаже, дали аз съм набрал нея, тя ли е набрала нея или да ви каже къде е било мястото и срещата с нея. Защото аз да ви кажа честно, провеждам множество срещи, не познавам Ивайл Бакалова, не мога да потвърдя, с 100%  кога и как съм контактувал с нея. Не съм длъжен да помня.

Николай Стайков:

Не си спомняте, това че сте казали, въпросът е нещо от рода на – цитирам по памет, но по добра памет : „Да ви помогнем, ако искате вижте с колегата  да ви помогнем да тръгнете по правилния път“

Мартин:

Както в самото начало ви казах, аз съм управител на няколко консултански дружества и ако евентуално съм предложил на някой, да го свържа с господин Писков, това е било, понеже човекът е търсил добър наказателен адвокат. Поради големия ми житейски опит, това, че познавам множество юристи, е нормално, ако някой сподели с мен, че има някакъв проблем, по гражданско, търговско или наказателно дело, аз да го насоча към някой, вие сигурно ще попитате какъв интерес имам? Интересът ми е следният. Ако този човек се съгласи, аз ще сключа договор, като консултант с него, а адвокатът който ще препоръчам, ще работи с него изцяло по делото.Защо? В много от случайте клиентите искат адвокатът да бъде и счетоводител и одитор – всичко, да бъде всичко на това дело, това отнема множество от времето на адвоката и вместо той да се съсредоточи, да работи по дадения казус, той трябва да провежда множество празни срещи. За това моята роля, когато аз препоръчам някой адвокат е да бъда този, който ще отговаря за срещите относно финансирането. Нали ме разбирате?

Николай Стайков:

04:52. Много ли такива клиенти имате?

Мартин:

Имам да.

Николай Стайков:

Тоест бизнеса върви. Разбирам. А, има, в началото на разговора казах, че има, малко публикации за вас, но все пак има. Да ви питам за две от тях, които ми направиха впечатление. Едната от тях е във вестник Сега от 2005 г., в което свързват вашето име с…

Мартин:

Има ли моя снимка, има ли моя снимка?

Николай Стайков:

Мартин Божанов, вие ли сте? Става дума, да ви кажа за какво става дума.

Мартин:

Единственият Мартин Божанов ли съм, кажете?

Николай Стайков:

Да ви питам, дали сте вие? Става дума за Бойко Божанов, споменати са имената и на Бойко Божанов, че ви е роднина и на вас във връзка с едно изчезнало дело във ВКС през 2004 г. За вас ли става дума?

Мартин:

Вижте ще ви отговоря по следния начин, без да влизам в казуса. Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук.

Николай Стайков:

Без висящи производства?

Мартин:

06:01:. Без висящи производства. Дотук.

Николай Стайков:

Тоест, искате да кажете, че публикациите, които ви свързват с имотни измами, с изчезнали дела. Бихте ли коментирали? Верни ли са, не са ли верни?

Мартин:

Естествено, че не са верни. Това не е сериозно.Колкото е сериозно, че ние сме искали от някой пари с колегата, за да ги предаваме на някой друг. Сега, аз мога ли да задам един въпрос?

Николай Стайков:

Да, и аз мисля, че имам един последен въпрос.

Мартин:

Вие слушахте ли разговора, който…

Николай Стайков:

Един последен въпрос имам.

Мартин:

06:31. Ок, добре. Слушахте ли разговора, който е проведен между лицето Бакалова и господин Писков?

Николай Стайков:

Да, изслушах го да. Около 30 минутен разговор.

Мартин:

Аз, на дълго и на широко, 35 сте казали. Аз надълго и нашироко разговарях с г-н Писков, събуди голям интерес в мене, когато той ми разказа, за какво сте си говорили. В този разговор 2 пъти е ставало въпрос, да не кажа 3 пъти за корупционна практика и то от Ивайла Бакалова. Самата тя е признала, че е дала средства сума пари за двама докладчици по делото на Веселин Денков. Чули ли сте такова нещо?

Николай Стайков:

07:11. Не, нямам такъв спомен.

Мартин:

Нямате такъв спомен? Това значи, че записът е манипулиран, евентуално, защото има свидетели, които са присъствали на разговора. Ако сте чули или знаете, защо не сте сигнализирали надлежните органи? Това е престъпление. Този, който затаи или прикрива престъпление е в съучастие с този, който извършва престъпление.

Николай Стайков:

Искате да кажете, че аз затаявам и не.., да, това ли казвате?

Мартин:

Искам да ви питам, без нищо да е лично. Антикорупционен фонд ли сте или сте корупционен? Не се обиждайте. Защото, ако вие сте взели…

Николай Стайков:

А според вас, публикувайки информацията, подготвяйки за публикуване информацията, какво правим?

Мартин:

Нали може да  се изкажа. Защото, ако вие сти е чули такова нещо, че съществува в този запис и не сте го споделили с когото трябва, това значи, че вие участвате в нейния сценарий. Дълбоко се надявам вие да не участвате в нейния сценарий. Това е един лошо скроен сценарий. Това е един лошо скроен сериал. Не е този начинът, госпожа Бакалова, да скопи чрез изнудване, да постигне положителен резултат, защото ако до тук е имало предаване на подкуп и го е получил някой магистрат, то той е трябвало да бъде задържан. И аз отговарям по следния начин –  че тя ходи, провокира хора, които да получат пари от нея и да ги предадат на други лица, от които зависи изхода на делото или на мярка за неотклонение и когато не намира такива хора, тя се обръща към вас, за да получи ефекта, по един съвсем  друг начин.  Тоест нейната цел е дескредитирането на съдебната система. Това е моето субективно мнение като по този начин застрашава националната сигурност.

Николай Стайков:

09:21. Добре. Един въпрос, основателен въпрос, който да я питаме. Аз имам един последен въпрос между другото. Във въпросния телефонен разговор, който аз няколко пъти чух, вие твърдите, че познавате, вие или някой който много прилича на вашия глас, познава изключително добре делото и туко-що миналото заседание на Специализираник съд, по гледане на мярката на Веселин Денков. Включително не публикувани протоколи, вие познавате изключително, добре това, което се е случило ден по-рано на делото.

Мартин:

10:04. Вижте, ще ви отговоря на въпроса така. Ако е имало такъв разговор и ако е съществувал. Възможно е, пак казвам, с много хора съм говорил. Тъй като казах, че познавам много юристи, множество адвокати.

Николай Стайков:

Познавате ли съдиии от Специализирания съд?

Мартин:

Не мога да кажа, защото може някой мой съученик, може да е станал съдия в Специализирания съд и някой не го познават. Възможно е и ако сега кажа, че не го познавам и утре някой, като Ивайла Бакалова, някъде съм разговарял с човека и тръгна да кажа да направя една снимка, вие ще кажете, че лъжа. Прав ли съм, нали?

Николай Стайков:

Ами, не мога да преценя дали сте прав преди да сте..,

Мартин:

10:39. Не мога да ви отговоря така. Може и да познавам. Престъпление ли е, че познавам, те престъпници ли са? Прокажени ли са? Аз не съм престъпник, защо да не се познаваме? Извършваме престъпления? Не. Не се срамувам, дори да познавам някой от тях.

Николай Стайков:

Но познавате добре делото и това си личи по все още не публикуваните доклади.

Мартин:

11:05. Вижте, не познавам добре делото. Прекъснахте ме отново. Исках да кажа, че тъй като познавам много юристи е нормално, когато седнем да говорим някъде при нас така става. Вие сте журналист, аз също съм бивш собственик на медия, доскоро имах медия.

Николай Стайков:

На коя медия, ако не е тайна.

Мартин:

11:22. Продал съм я вече и не знам дали искат хората да се коментира.

Николай Стайков:

Любопитно ми е.

Мартин:

Може би някой ден ще научите. Обективна медия, никога не съм писал за никой, нищо което не е истина, абсолютно никога, не съм взимал страна. Така и да се върнем обратно на делото. Случвало се е, случвало се е наистина, да го коментирам с адвокат това дело. Да, не мога да го скрия. Не е на Веселин Денков, случвало се е и той ми е разказвал, ставало ми е интересно, лошо ли е? Не мога да му спомена името, защото не знам дали човекът е съгласен да му се споменава името. Дали няма да има нещо против, дали иска изобщо да бъде известен в медиите. Разбирате ли ме? Само заради това не го правя. Но да, разговарял съм и съм питал, интересувало ме е, интересувам се от всякакви дела, за да бъда добър консултант. Иначе ще бъда един лош консултант. Интересувам се от изхода на търговски дела, които, примерно да кажеме, че са известни, наказателни дела, интересувам се.

Николай Стайков:

12:23. А това, това интересуване включва ли входиране на информация директно от съдебните заседания, преди публикуването на…

Мартин:

Какво значи публикуване, какво значи публикуване, ако вие познавате..

Николай Стайков:

Впечатлението от този разговор е, че има някакви начини, въпросният човек, чиито глас много прилича на вашия, очевидно познава добре делото, преди да е излязъл протокола по него.

Мартин:

На кого?

Николай Стайков:

Това е изключително любопитно.

Мартин:

На кого, какъв протокол? Мисля, че преди малко бях изчерпателен, относно този отговор и ви казах, че познавам адвокат, който се явява по това дело, не за Веселин Денков, той ми е приятел, много близък приятел и ви казвам, че е нормално да съм коментирал с него. Ако нещо е направило фрапиращо впечатление в него, не е нужно протоколът да е излязъл. Той го е чул. Той го е чул вътре в залата и след това го е прочел. То не е тайна, че тези протоколи ги има по делото.

Николай Стайков:

13:27. В моя въпрос преди малко, изрично ви казах, че става преди публикуването на протокола.

Мартин:

Това го твърдите вие.

Николай Стайков:

Мисля, че има начини да се уточнят записите откога са, аз знам денят в който съм ги получил и не беше излязъл протокола.

Мартин:

Вижте, уточнете ги, за кой проткол говорим. Сега, хайде да се върнем за кой протокол говорим.

Николай Стайков:

Заседанието беше в петък, аз го бях намерил между другото и записът също идва тогава.

Мартин:

13:58. Същият адвокат, така стана, вижте сега, за да си говорим истината. Същият адвокат беше възмутен от това нещо.

Николай Стайков:

От кое?

Мартин:

От това, че Ивайла Бакалова си позволява да записва съдебни заседания. Възмутен е. Това беше причината да говорим с него по този въпрос. Аз също съм възмутен, как може едно лице да си позволи да ме записва. Възмутен съм. Разбир       ате ли? Възмутен съм, това е което мога да ви кажа. Мисля, че бях изчерпателен.

Николай Стайков:

Добре, ако има още нещо важно, което мислите, че трябва да се знае.

Мартин:

Не. Няма нищо, което трябва да се знае. Аз мисля, че казах всичко, плюс това утре някой от нас може да бъде страна по някое дело и да има качество, така че ще спрем дотук, това е, което можех да кажа. Много ви благодаря за отделеното време.

Николай Стайков:

И аз благодаря за същото.

Край на записа.


Сподели:

Прессъобщения

Годишният доклад за върховенството на правото на Европейската комисия за 2023: няма напредък в разследването на корупция по високите етажи на властта в България

След окончателно решение на ВАС: КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество

По следите на изгубения павилион: Казусът с незаконния строеж на майката на Делян Добрев стигна до ВАС

АДФИ е установила нарушения при 42 % от проверените обществени поръчки, но няма капацитет да провери 65 % от сигналите

Снимки от годишния мониторингов доклад на фондация Антикорупционен фонд

Представяне на Годишния мониторингов доклад на АКФ "Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване"

Участие на АКФ в 21-то издание на Международната конференция срещу корупцията във Вилнюс, Литва

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за доклада на спецкомисията по случая „Нотариуса“

Андрей Янкулов: Съдиите и прокурорите във връзка с Еврото и Нотариуса са в постоянен страх да не започнат да изтичат техни разговори, снимки и видеа. Каква независимост на съдебната система може да има тогава?

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

Медиите за нас

Петьо Еврото има решаваща роля в "разследването" на два сигнала срещу Пеевски

Временната парламентарна комисия за проверка на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша представители на АКФ и апелативния прокурор в София Емил Петров

Клуб Z: Как се стигна до санкционирането на Пеевски по "Магнитски"

Андрей Янкулов, АКФ: Зависимостите в правосъдието достигат до политически етажи, където няма желание за задълбаване по темата

Андрей Янкулов: Реалното упражняване на властта в публичния сектор не се променя

Андрей Янкулов, АКФ: Обвинението на прокуратурата срещу Пепи Еврото е абсурдно и има за цел да се демонстрира работа

Разследван за "Осемте джуджета" прокурор се връща на работа заради липса на доказателства

Андрей Янкулов: Статуквото държи реалната власт, дори и без правителство

"Нойе Цюрхер Цайтунг": АКФ действа, дори когато институциите не действат

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Видео

Play video icon

Годишният мониторингов доклад на АКФ за 2023

Play video icon

„Вълкът на Върбовка“. Как с подкрепа от властите Румен Гайтански се доближава до построяването на най-големия инсинератор за боклуци в България

Play video icon

Проектът на Вълка за огромен инсинератор край Павликени забуксува след граждански протести, но последната дума има ВАС

Play video icon

По диагонала на закона

Play video icon

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

Play video icon

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

Play video icon

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

Play video icon

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Play video icon

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса