Интервю с Емил Писков

Николай Стайков:

Значи това е Специализираният съд. Обявих ви го възможно най-общо.  Истината е, че така нашата тема е така – по какъв начин се уреждат нещата в Специализирания съд.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Емил:

Да. В предварителния разговор…

Николай Стайков:

Сега, длъжен съм да ви кажа, за да сме максимално коректни, че имаме едни снимки и запис, в които вие или ваш, ваш брат близнак, който много прилича на вас, на практика, вие предлагате услугите си за такова нещо.

Емил:

В предварителният разговор, аз ,нали, ви казах, че не мога да ви бъда полезен за и да разговарям по темата със Специализилания съд, тъй като, аз дела в Специализирания съд нямам. Никога не съм се явявал, като адвокат в Специализирания съд, значи от близо година и половина съм адвокат, дори не съм, мисля, че дори не съм стъпвал в сградата. (по-надолу си противоречи с това твърдение_

Николай Стайков:

01:28. Вие бяхте работили, казали преди малко в предварителния разговор.

Емил:

Преди това съм работил в ГДБОП, в ДАНС.

Николай Стайков:

А за какво отговаряхте в ДАНС, ако не е тайна?

Емил:

В ДАНС съм отговарял ..

Николай Стайков:

И в ГДБОП, разбира се.

Емил:

В ГДБОП съм бил разследващ полицай, в ДАНС съм бил в икономическа и финансова сигурност в дирекцията. Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност“, сигурно вече, не знам как..

Николай Стайков:

Сега трябва да ви кажа, че тук не става дума за явяване, като…

Емил:

И за това не мога да ви бъда полезен.

Николай Стайков:

Тук става дума за така неформална помощ и от съдия и от вас. Определяне и така влияние върху определение и решения на съда.

Емил:

Ми, предполагам за… Не мога да ви кажа нищо по тази тема. Кажете вие конкретно за какво, за какъв разговор става въпрос и ще коментираме.

Николай Стайков:

Става дума за разговор, в който вие директно си казвате за помощ при уреждане на определени решения на Специализирания съд.

Емил:

Пак ви казвам, аз няма как да..

Николай Стайков:

..и за тяхната цена.

Емил:

Значи по принцип, аз умишлено, нали не желая да работя със Специализирания съд.

Николай Стайков:

А защо?

Емил:

И когато дойде клиент или някой клиент иска да работя аз със Специализирания съд, да ме наеме, да ме ангажира, аз, нали, казвам, поради това, че в Специализирания съд делата са изключителна сложност,  много обемни и много голям материал за работа, има множество обвиняеми, свидетели и вещи лица, експертизи и така нататък. И дори, нали, и при разговори с клиенти, просто тактично, за да им откажа, за да не ги обидя и като клиенти и като хора, които примерно може да са ги изпратили тези клиенти, са ме препоръчали, казвам баснословни хонорари. От рода на стотици хиляди. Само и единствено, за да не се ангажирам и да ги откажа тактично. Това е. Друго няма какво да ви кажа.

Николай Стайков:

Нека да ви покажа нещо.

Емил:

Ако има някаква инфомация и данни. Да.

Николай Стайков:

Имате ли спомен за някакъв такъв разговор? За такава обстановка? Да сте участвали в такъв разговор?

Емил:

Да, да, това е в къщата на госпожа, на семество *********. Да участвал съм в такъв разговор с… не знам кой присъства на този разговор, това е в къщата. Мисля, че госпожа. Не знам, кажете ми вие.

Николай Стайков:

И аз не знам всички хора, които са били около масата, но очевидно, очевидно, снимката е от някой от един от тях. И аз не знам всички хора, които са били около масата. Но аз имам само един въпрос. На този разговор, ставало ли е дума за вашата услуга и помощ срещу сума от пари да се помогне по отношение на определено съдебно решение?

Емил:

Къде? В Специализирания съд?

Николай Стайков:

Да.

Емил:

Не. Не е ставало дума. Значи аз ви казвам, аз може и като, нали, кога, може в адвокатската професия, може да използваме различни приоми, различни похвати само и само, да откажем някой човек, за да не се занимавам с него, да не го обидя, тактично – да, да му откажа.

Николай Стайков:

За да съм максимално открит, тъй като така или иначе, това нещо, ще стане ясно, има аудио запис, от който не става дума за такова нещо.

Емил:

Да, знам за този аудио запис. Този аудио запис е с госпожа Ивайла Бакалова. В този аудио запис  и тази среща беше инициирана от Ивайла Бакалова и семейство ******. Нали, аз съм адвокат на ************* и на семейство *********** съм адвокат и консултант. Те ме помолиха, тя понеже искаше да проведе една консултация, адвокатска консултация. И този разговор, в този разговор, просто бях многократно провокиран от нейна страна, за какви ли не неща. И вие ако чуете целия разговор, не знам дали го имате целия разговор, щом го имате записан. Имате ли го целият разговор? Или от части.

Николай Стайков:

Около 45 минути.

Емил:

Да. Около толкова, мисля че. В този разговор аз постоянно от нейна страна съм провокиран. И се опитвах тактично,  тактично да не обидя нея и да не обидя моите клиенти.

Николай Стайков:

А те са ви клиенти по някакъв друг въпрос?

Емил:

Да, да. Те са ми клиенти по други казуси.  Те са ми клиенти по други дела.

Николай Стайков:

Но те не са в Специализирания съд, ако разбирам правилно?

Емил:

Не, не. Не са. Аз дела в Специализирания съд нямам.

Николай Стайков:

07:17. Добре. Участвали ли сте в, така не формална помощ, по отношение на други хора, по дела в Специализирания съд по други казуси?

Емил:

Не. Не никога не съм участвал в никаква помощ в никакви казуси.

Николай Стайков:

В самото видео, един от присъстващите казва, че сте доверени хора, изпробвани.

Емил:

Ами, това може да го каже за да ме представи..  Сега кой какво казва, аз не мога да коментирам други….

Николай Стайков:

Добре.

Емил:

Изпробвани, проверени, аз съм техен адвокат, консултант и работя по… за това може би, не знам.

Николай Стайков:

Бихте ли ми дали един съвет? Аз, едно разбирам от..

Емил:

А аз…Добре, вие като кажете, че аз съм предлагал, нали, вие като ми кажете, че аз съм предлагал тази услуга, нали, или това нещо да оправя или там за определено решение на съда. Аз, съм … споменал ли съм някакви лица?  Коментирал ли съм аз някакви лица, по какъв начин ще стане това предлагане, какъв е механизмът, кога ще станат факти, събития? Нали вие сте слушали разговора?

Николай Стайков:

Да, да, слушал съм го.

Емил:

08:30. Има ли такова нещо? Има ли такова нещо, аз да съм поискал конкретна сума, за да предложа, за да дам или някой да свърши определено нещо? Има ли го това нещо в разговора?

Николай Стайков:

Това, което съм чул – не. Няма такова нещо, но има цена.

Емил:

Цената, аз ви казах, това е хонорар за моята работа, за да откажа госпожа Бакалова и повече да не се занимавам с нея, да не ме търси. Аз никога не съм я търсил. Никога не съм я виждал преди това. Отишъл съм на тази среща, защото съм, нали, извикан и по предложение на моите клиенти. Аз не мога моите клиенти да ги пренебрегна. Те са ми много важни клиенти и по този начин аз ще ги загубя. На тази среща бях, това беше едно безумие от нейна страна. Цялата среща, всичко. За да мога… за да не я обидя нея, тъй като преди това ми беше казано, че тя, нали е разстроена, приятелят и е много време в ареста и да бъда по-така, каквото, нали, да бъда по, каквото мога да и помогна. Да и дам адвокатски съвет какъвто мога. Но то нейната цел, не беше да и дам, аз каквато и аз адвокатска консултация да направя. Нейната цел беше тотална провокация. И през цялото време тя ме провокира и искаше да чуе суми, вещите лица, дела, пари и какво ли не. И аз още един път ви питам, аз казал ли съм на някой, поискал ли съм определена сума пари, за да предам на някой, лице, съдия, прокурор, вещо лице, адвокат, или който ще да е, за да свърши определена дейност?

Николай Стайков:

В това, което съм чул аз от записа, няма такова нещо, но има сума и като цяло в този разговор е, че се предлагат услуги по неформална помощ…

Емил:

Да, сумата е по мой хонорар, сумата е сто хиляди евро, защото аз първо не исках да й казвам никакви суми и никакви, просто не исках да коментирам с нея никакви суми и цени, пари и така нататък. През цялото време бях провокиран от нея. Кажи ми 20, 30, 50, 100 и в един момент вече, за да прекратя това нещо, това безумие, казах и този хонорар от 100 хиляди евро, само и само да приключи разговора и да се откаже …

Емил…

И повече да не се…да нямам, да приключим.

Николай Стайков:

Преди малко ви попитах да ми дадете един съвет, дали да вярвам на това, което чувам от разговора като внушение и като заключение, като външен наблюдател или да вярвам сега на вашите думи? На кое да повярвам всъщност?

Емил:

Ами ще вярвате на това, което, на моята дума ще повярвате, защото вие сам казахте, че не сте чули. Да вие сам казвате, че сега, нали в интервюто, казахте, че не сте чули и че няма такова нещо в разговора, че аз искам сума, определена сума пари, за да дам на някой, за да свърши някаква работа. Нали така? Е на кое да вярвате тогава? Вярвате на провокациите на госпожа Бакалова, защото в този разговор наистина имаше безумни неща. Как ще коментирате вие, понеже вие сте слушали разтовора, че прокуратурата плаща пари на съда, за да държат приятелят и в ареста? Коментирайте го вие това нещо.

Николай Стайков:

Няма такова нещо.

Емил:

Е не, има го в записа.

Николай Стайков:

Че е имало натиск-да, но

Емил:

Не, не не

Николай Стайков:

..но за финансова част – не мисля.

Емил:

Не, тя каза, че се плаща, че някой, че се плаща, за това, че мъжа да стои в…да бъде в ареста. Това го има в разговора, слушайте го внимателно. И аз я питам, кой да плаща, прокуратурата ли да плаща?

Николай Стайков:

Да ви питам нещо..

Емил:

… и тя вика, прокуратурата плаща. Е това нормално ли ви звучи на вас? И аз вече, как да водя разговор с този човек като се говорят такива безумия, че прокуратурата плаща на съда държи хора в ареста. А, вие сте слушали разговора, за съдията който е по делото на нейния мъж или приятел или какъв е не знам. Аз какво казвам за този съдия?

Николай Стайков:

Не си спомням, напомнете ми.

Емил:

01:54. Не го познавам този човек. Не мога да кажа нищо за него. А от нейната страна провокацията беше, той е много корумпиран. И аз и казвам, не мога да кажа нищо за човека, не го познавам, знам, че е бил съдия в районен съд, в градския съд и че човекът е специалист. Това, което знам. Това има ли го в разговора?

Николай Стайков:

Ами, имаше нещо такова, ще трябва да погледна, разбира се. Да ви питам нещо друго важно, там в разговора става дума за един колега Мартин.

Емил:

Да.

Николай Стайков:

Кой е колегата Мартин всъщност?

Емил:

Колегата Мартин е консултант, има консултански дружества, занимава се с консултация, с консултантска дейност. Нали, намира клиенти и това е. Той използва също този офис.

Николай Стайков:

Адвокат, нотариус или просто..?

Емил:

Не, не, не. Не е адвокат, не е нотариус, той има дружества, управител на дружества.

Николай Стайков:

Припомнете ми фамилията, че не се сещам в момента.

Емил:

Ми Божанов. Мартин Божанов.

Николай Стайков:

Има ли материали в медиите за него, с едно наименование – Нотариуса?

Емил:

Ами, не мога да ви кажа.

Николай Стайков:

Не коментирам в момента изобщо дали са верни или не, но има публикации, в които се говори за Мартин Нотариуса.

Емил:

Емил:

Не мога да ви кажа. Щом, вие, значи вие знаете, аз какво да ви коментирам, какви материали има в медиите? Проверете, не знам, не съм гледал медии, не съм, нали, не съм гледал медиите, нали, не съм се интересувал за него по медиите. Какво има по медиите не мога да коментирам. Но нека да коментираме госпожа Бакалова, нейният разговори и нейнато безумие.

Николай Стайков:

А всъщност вашият разговор не е ли, не е ли, така, резултат от един, преди това проведен разговор с Мартин.

Емил:

Да преди това…Да, точно така. Да, преди това имаше проведен разговор, аз съм присъствал на този разговор. Този разговор беше проведен по телефона и не мога да ви кажа точно, не си спомням детайли от разговора, но ако има нещо питайте ме. Нали там пак се коментираше, че случая на нейния приятел. Приятел ли и е, мъж ли и е – аз не знам.

Николай Стайков:

Да, това са неща които не са от значение за този разговор сега. Проблем ли е да говориме с Мартин Божанов?

Емил:

Ами..

Николай Стайков:

Да ни дадете контакти примерно..

Емил:

Аз ще му се обадя и ако той вече има желание ще му дам негови контакти и щи говорите. Нали, вече с него ще се разберете, аз, това е което мога да ви кажа. Но нека коментираме..

Николай Стайков:

Аз не се сещам друго.

Емил:

Не, не, искам да коментираме, да, да искам да коментираме разговора на…

Николай Стайков:

Пак ви казвам, че в момента разговорът е на масата.

Емил:

Да, да. Искам да коментираме разговора. И в началото на разговора аз ….

Николай Стайков:

… и какво в момента ми казвате, че това е било театър от ваша страна?

Емил:

05:17. Не.

Николай Стайков:

И аз трябва да повярвам на …

Емил:

..как да помогна срещу пари, аз съм адвокат и взимам хонорари, нали, получавам за моята работа. Нали трябва да..

Николай Стайков:

Не става ясно…

Емил:

..не, точно става ясно. Нали, сега няколко пъти ви питах, дали аз искам..

Николай Стайков:

Добре, това не е ли някакъв начин в момента да се измъкнете от цялата ситуация?

Емил:

Не, няма за какво да се измъквам от тази ситуация. Аз съм адвокат, това е моята работа. Аз се срещам с клиенти, тази среща е за разговор с клиенти и адвокатска консултация. Как аз ще говоря с, как ще го проверя …

Николай Стайков:

Ако отидете в църквата и палите свещ, не става въпрос за никакви адвокатски услуги…

Емил:

Да, това казвам. Аз не познавам никой, не говоря с никой, набожен съм, христянин съм, отивам в църквата и паля. паля свещ. Да, това е. Това съм казал в разговора.

Николай Стайков:

Значи вие сте поискали 100 хил евро, за да отидете в църквата и да запалите свещ?

Емил:

Значи, за какво съм поискал аз 100 хил. евро, това си е, аз не съм, моята идея за тази сума и за този хонорар, който, нали съм казал 100 хил. евро, единствената ми цел, нали, е за да прекратя този разговор. Аз не съм ги искал тези пари с идеята да правя нещо..

Николай Стайков:

Не е това впечатлението, което оставате…

Емил:

Не е това впечатлението, защото всичко това е провокация на госпожа Бакалова. Целия разговор, за да не обидя нея, за да не обидя семейство ******* и за да мога да ги запазя тях като клиенти, аз тактично, по всякакъв начин се опитвах, нали да отбивам нейните въпроси, разговори и нейната провокация. Но в един момент, казах, този хонорар или тази сума как съм казал точно не знам, нали, не си спомням в разговора, хонорар ли е, това ли искам, не знам просто, наистина не си спомням, за да мога да преустановя цялото, целия този разговор. И тя да се откаже и повече да не се занимавам. Аз ви казах, дела в Специализилания съд нямам. Не съм се явявал по дела, нямам клиенти ..

Николай Стайков:

Да ви питам пак, участвали ли сте в такива схеми за неформално влияние в досъдебни решения в Специализираният съд.

Емил:

Не, не съм участвал по никакъв начин. В Срециализирания съд не съм ходил повече от година и полвина. (за това противоречие става дума

Николай Стайков:

А познавате ли магистрати, вие сте работили в ГДБОП, в ДАНС?…

Емил:

Да, познавам.

Николай Стайков:

.. има те ли вашата приятелска среда, кръг и така нататък? Магистрати някакви, съдии, прокурори и така нататъка?

Емил:

Да, да. Естествено, че познавам магистрати, аз в работата си, като разследващ и естествено, че познавам. Работил съм с магистрати, работил съм с прокурори.

Николай Стайков:

Искам да кажа, че нали, всичко това, това придава една допълнителна достоверност на всичко това, което се говори.

Емил:

Защо да придава, аз ви казах, не крия нищо, казах ви къде съм работил, какво съм работил, естествено, че познавам много магистрати, в моята работа, като, в моята професионална кариера. Аз съм работил съвместно с тях. Защо да придава това нещо някаква тежест или някаква достоверност. Това няма нищо общо с …

Николай Стайков:

Добре. Мисля, че повтаряме нещата..

Емил:

Да. Повтаряме нещата и искам още един път все пак, нали, правят се някакви внушения, искам още един път вие да го кажете това нещо. Аз конкретна сума, за конкретно нещо, по отношение на конкретен човек, искал ли съм, искал ли съм сума?

Николай Стайков:

Конкретна сума има, конкретна услуга няма, в записа в който аз съм слушал.

Емил:

08:58. Да. Сума съм искал, заради хонорар. Заради работа.

Николай Стайков:

Вие това,  което обещавате е да направите, да отидете в църквата и да запалите свещ, което предполагам е или шега или метафора.

Емил:

Ами, естествено, аз, така започва разговора с шега, защото аз много пъти казах, че не искам да се занимавам с, по принцип не искам да се занимавам с дела в Специализирания съд, но няма как, но нямаше как да откажа на семейство ******. И за да започна, просто да, започнах така разговора, за да стане ясно, че просто всичкото това нещо е на, всичкото това нещо е несериозно.

Николай Стайков:

Останах с впечатлениено, но едва ли ще успея да ви убедя в това нещо.

Емил:

09:44. Не мен няма за какво да ме убеждавате, аз много добре знам какво съм казал, какво съм говорил, значи вие може, нали да..

Николай Стайков:

Мога ли да ви помоля за някакъв контакт на Мартин Божанов?

Емил:

Да, да ще ви. Няма проблеми. Аз само искам да ви помоля, цялото интервю да бъде излъчено, да бъде и разговорът естествено, ако може да бъде излъчен целия, който е запис, нали. Тя първо, това е незаконен запис, което е направила, нали и ние ще си търсим, аз ще си търся специално, аз,  правата по съдебен ред. Защото няма как, така, да се правят незаконни записи и да се провокират хора и да се говорят.

Николай Стайков:

Добре, мисля че с това може да приключим тогава и ще ви помоля само..

Емил:

Да и още един път, нали, ако искате ще направя и второ интервю. Добре да прослушате записа и да кажете, нали, да потвърдите какво аз съм казал за съдията, който е в …

Николай Стайков:

Мисля, че това е в интерес на всички, така че…

Емил:

че аз този човек не го познавам и не, нещо от сорта, да.

Николай Стайков:

Добре. Ок. Мисля, че може да приключваме вече. Добре. Благодаря ви за отделеното време и за това, че се явихте, че се, че имате готовност да говорите..

Емил:

Да, добре, в какво ще, какво ще излъчите от записа на Ивайла Бакалова?

Николай Стайков:

Между другото това, което е излъчено всичко е едно към едно е най-добрият вариянт всеки да си направи изводите. Така, че аз съм абсолютно съгласен с това, което предлагате и това е начинът, по който мисля. Така, че трябва да бъде публикувана едно към едно.

Край на запис.


Сподели:

Прессъобщения

Проектът на Вълка за огромен инсинератор край Павликени забуксува след граждански протести, но последната дума има ВАС

Документи към разследване "По диагонала на закона"

Диагонално на закона: Община Брацигово си затваря очите за незаконен строеж на майката на политика Делян Добрев

СГП-Лийкс #7: “Времето на истината идва”. Сигнал от тоалетната на прокуратурата и три светкавични разпита за фалшиви статии, свидетели и протести

СГП Лийкс #6: Съдия Немска е гледала секретното дело за отнетия достъп до класифицирана информация на съпругата на Нотариуса? Бонус: Снимки от апартамента на Писков и Немска в Барселона

АКФ към Никола Минчев: Призовете ръководството на МВР на изслушване в комисията за Божанов

СГП Лийкс 5: Документи, записи и компютри са иззети от “Евролаб 2011” и още имоти на Размиг Чакърян. Как ДАНС се включва в издирването на Петьо Еврото в помощ на СРП

СГП-Лийкс #4: “Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”: Какво казва бившият главен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП

СГП-Лийкс #3: „В ресторанта съм виждала над 10 пъти Борислав Сарафов“. Показанията на още един таен свидетел от „Осемте джуджета“

СГП-Лийкс #2: Лаптопи, телефон, документи, дискове, касети. Какви са иззетите доказателства от имотите на Петьо Петров-Еврото и къде се намират сега

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.