Холандски журналист от Bellingcat идва да представи работата на известния колектив за онлайн разследвания

Холандският журналист Питър ван Хаус, старши изследовател в разследващия колектив Bellingcat, идва утре за лекция в България по покана на Антикорупционния фонд (АКФ). Питър ван Хаус ще разкаже за това как Bellingcat прави онлайн разследванията си, стъпвайки предимно на анализ на свободно достъпни или отворени данни. Лекцията ще се проведе на 5 ноември от 16:00 в зала СОХО и онлайн в каналите в социалните медии на Антикорупционния фонд.

Регистрираният в Холандия независим колектив от журналисти, анализатори и блогъри Bellingcat стои зад някои от най-забележителните разследвания в последните години: на свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна, на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, на участието на ГРУ във взривове в България и Чехия, на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и др.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

В лекцията си Питър ван Хаус ще разкаже повече за подхода на Bellingcat:

– Как неголемият екип на организацията успява да мобилизира разпръсната по света общност от ентусиасти по проверка на фактите?

– Как тази общност пресява разнообразни цифрови данни, свободно достъпни в интернет, като публикации в социалните медии, сателитни снимки от Google Maps и видеоклипове, качени в YouTube?

– Как колективът на Bellingcat проверява източниците си, следи за опити за дезинформация и не допуска разкриване на идентичността и тормоз над трети лица?

– Защо с течение на времето арсеналът, който Bellingcat използва в разследванията си, се разширява от анализ на отворени данни към не толкова лесно достъпни източници, като информация, закупена на черния пазар на данни?

Питър ван Хаус е старши изследовател в Bellingcat, който живее в Холандия и има магистърска степен по история. Като сътрудник на Bellingcat той става известен с участието си в съвместни разследвания за свалянето на MH17, опити за покушения на опоненти на Кремъл от агенти на руските тайни служби и други разследвания, свързани главно с конфликта между Русия и Украйна.

Лекцията ще се проведе на 5 ноември от 16:00 в зала СОХО, ул. Искър №4, при спазване на всички противоепидемични мерки. Достъпът в залата ще става срещу представяне на валиден сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19, или скорошен негативен PCR (до 72 часа) или антигенен (до 48 часа) тест.

Местата в зала СОХО са ограничени до 35 и организаторите препоръчват предварителна резервация, чрез изпращане на мейл на аcf@acf.bg.

Лекцията на Питър ван Хаус ще се излъчва и онлайн в каналите на Антикорупционния фонд в соцалните мрежи:
Facebook

YouTube

Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на събитието е отговорност на Антикорупционния фонд. Всички изявления, направени в рамките на събитието, са отговорност на организаторите и участниците и не отразяват непременно позицията на Правителството на Нидерландия


Сподели: