Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори

Според АКФ преди вота през април 2021 г. потенциалните места за контролиран и купен вот са били в над 2500 секции, докато на изборите през ноември те са спаднали до около 1700. ДПС е запазила на всички избори лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции, следвани от ГЕРБ и БСП.
„На предходните избори беше измерен осезаем спад на активността в секциите в риск от контролиран вот. Това се дължеше на действието на комбинация от фактори – акциите на МВР, работната мобилност на уязвимите групи, както и въвеждането на машините за гласуване“, коментира Марио Русинов от АКФ.
Според него чрез машините е премахната възможността за част от схемите като „индианската нишка“ и снимането на бюлетините.
Русинов отчита, че сред факторите е и това, че част от кандидатите, които прибягват до този механизъм, са изчерпили своя финансов ресурс.
Дава пример с кандидат в Хасковска област, който от над 13 хил. преференции през юли 2021 г. пада на под 3 хил. през ноември 2021.
Според Русинов подобни разлики са силна индикация, че се борави с механизми за контролиране на вота, от една страна, но и че те трудно се поддържат при такъв наситен изборен цикъл, от друга.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск

Правилата на Буковлък

„Нашата партия - номер едно“: Свидетелски разказ за гласуване вместо избиратели и заплахи в изборния ден в с. Брезница

„Колко гласа имаме за Стефчо?“, нов свидетел от община Симитли

„Колко гласа имаме за Стефчо?“: Още един разказ от първа ръка за фрапиращи нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Стефан Апостолов е шампион по преференции и на тези избори

Как гласуваха секциите в столичния квартал Христо Ботев