Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори

Според АКФ преди вота през април 2021 г. потенциалните места за контролиран и купен вот са били в над 2500 секции, докато на изборите през ноември те са спаднали до около 1700. ДПС е запазила на всички избори лидерското място по дял на гласове, получени в рискови секции, следвани от ГЕРБ и БСП.
„На предходните избори беше измерен осезаем спад на активността в секциите в риск от контролиран вот. Това се дължеше на действието на комбинация от фактори – акциите на МВР, работната мобилност на уязвимите групи, както и въвеждането на машините за гласуване“, коментира Марио Русинов от АКФ.
Според него чрез машините е премахната възможността за част от схемите като „индианската нишка“ и снимането на бюлетините.
Русинов отчита, че сред факторите е и това, че част от кандидатите, които прибягват до този механизъм, са изчерпили своя финансов ресурс.
Дава пример с кандидат в Хасковска област, който от над 13 хил. преференции през юли 2021 г. пада на под 3 хил. през ноември 2021.
Според Русинов подобни разлики са силна индикация, че се борави с механизми за контролиране на вота, от една страна, но и че те трудно се поддържат при такъв наситен изборен цикъл, от друга.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: