Венелин Петков

Член на Съвета

Венелин Петков е журналист с 30-годишен опит в български и международни медии. Започва кариерата си в международната редакция на БТА през 1994 година. Между 1998 г. и 1999 г. работи като асоцииран продуцент в централата на CNN в Атланта, щата Джорджия, САЩ. След това се завръща в България и работи като репортер и сутрешен водещ в общественатта телевизия БНТ.

Венелин Петков е един от основателите на новинарската редакция на първата частна национална телевизия в България – БТВ. В апогея си медиата е най-влиятелният източник на журналистика в страната. Венелин Петков започва работа там през 2000 година като репортер и водещ на новини. Продължава като продуцент на телевизионни документални филми. Между 2014 и 2020 година е директор на редакция „Новини, актуални предавания и спорт“.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Венелин Петков е носител на награда „Пийбоди“ за документалния си филм „Пътуване в Афганистан: опиум и рози“ (2008 г). Стипендиант е на фондация „Фулбрайт“. Има магистърска степен по Телевизионна и радио-журналистика от Университета на щата Мисури-Колумбия (1998 г.) и магистърска степен по Английска филология от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1996 г.).