Николай Стайков

Съосновател и разследващ журналист

Николай Стайков е икономист по образование и дългогодишен икономически журналист и редактор по професия. От 1997 до 2007г. е последователно репортер, редактор и заместник главен редактор на в. Капитал. Автор е на над 500 статии, анализи и коментари в областта на икономическата политика, приватизацията и обществените поръчки. Основния му опит е в изготвянето на икономически анализи, разследвания и класации, както и в работа с бази данни.

Стайков е съосновател и говорител на noresharski.com – гражданска медия, ръководена от доброволци, родена от гражданските протести през 2013-2014 година. Като активист е участвал в редица международни семинари и форуми, посветени на борбата с корупцията. В тази си роля, Стайков публикува мнения и позиции в много на брой национални и чуждестранни медии, включително “Ню Йорк Таймс”, “Икономист”, “Файненшъл таймс”, “Ройтерс”, “АРТЕ ТВ”, “Дойче веле”, „Слейт“ и много други.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Носител е на годишна наградата за икономическа журналистика на Съюз „Произведено в България“ (2002г) и на годишна награда в категория „Онлайн медия“ на Фонд „Валя Крушкина“ към фондация „Работилница за граждански инициативи“ (2014г). През 2013 Стайков е регионален победител в European Satellite Navigation Competition към Европейската космическа агенция (ЕСА).