Доклад на Държавния департамент на САЩ цитира АКФ: „Наказателните производства в България не адресират корупцията по високите етажи на властта“

Бюрото за демокрация, права на човека и труд към Държавния департамент на САЩ публикува годишния си доклад за правата на човека за 2022.

Докладът за България в частта си „Корупция и липса на прозрачност в управлението“ цитира ключовия извод на Годишния мониторингов доклад на АКФ от 2022: наказателните производства, водени от институциите, не адресират адекватно корупцията в публичния сектор и това прикрива реалните мащаби на корупцията по високите етажи на властта.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Докладът на Държавния департамент цитира и статистиката на АКФ за развитието на 49-те знакови разследвания на корупция по високите етажи на властта в България срещу високопоставени бивши министри, заместник-министри, членове на Народното събрание, магистрати, кметове и областни управители: в последните шест години само три от тях са завършили с осъдителни присъди, а 14 – с оправдателни.

Бюрото за демокрация, човешки права и труд на Държавния департамент обобщава, че „макар че законът в България предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, институциите не го прилагат ефективно. Длъжностни лица от всички клонове на държавната администрация вероятно са участвали в корупционни практики безнаказано.“

Целият текст на доклада за България на английски


Сподели: