Директорът на БАБХ е освободен заради „Златната локва“

Преди четири дни директорът на БАБХ е бил освободен от поста си заради сключените от него съмнителни договори, сред които и договора с „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, станал известен от казуса „Златната локва“. Става дума за прехвърлянето на профилактичните дезинфекционни дейности на границата с Турция и събирането на дължимите държавни такси за това, от което частното дружество е спечелило повече от 33 милиона лева от 2013 до днес.
Вчера НАП съобщи, че при проверка в касите на дружеството са открити 32 милиона лева кеш, а част от касовите апарати на „Пи.Еф.Си.“ ЕООД са били стари и не са били свързани с НАП.
АКФ изнесе информация по казуса „Златната локва“ още от 2019, когато изпратихме първия си сигнал до прокуратурата и публикувахме разследването си.
Цитираните днес от служебния министър на земеделието нередности в договорите на БАБХ са именно тези, които изложихме през 2019 г.:
–  БАБХ е нарушавала закона, като е превъзложила на частна фирма публична дейност, която е нейно законово задължение;
Нарушение на закона е и събирането на държавни такси от частна фирма и формирането на печалба от това.
Преди два месеца, през април 2021, Апелативна прокуратура София уважи жалбата на Антикорупционния фонд срещу отказа на Софийска градска прокуратура да разследва казуса „Златна локва“ и върна сигнала за ново разглеждане. Тогава за пореден път повторихме доводите си за констатирани нарушения в случая. В решението си АП отбелязваше, че „Няма как сляпо да се кредитира становището на БАБХ че престъпления няма, без пълна проверка на изнесените в него и в сигнала (на АКФ) факти и дължим анализ на цялата приложима нормативна уредба“.
„Радваме се, че след месеци на липсваща институционална реакция по изнесените факти по казуса „Златната локва“, днес наблюдаваме активизиране в защита на обществения интерес. Ще продължим да следим за действията на институциите по този казус, както и по другия случай на фрапиращи нередности, констатирани в дейността на БАБХ – случая с фаворизираните две фирми с мобилни инсинератори, представен в разследването ни „Война за трупове“, заяви директорът на АКФ Бойко Сстанкушев.

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност