Д-р Филип Гунев, Председател на Управителния съвет на АКФ, представи работата на организацията и постиженията и пред представители на държавната администрация, неправителствения сектор и бизнеса във Вашингтон.

Сред присъстващите бяха членове на борда на Фондация „Америка за България“, служители на Държавния департамент на САЩ и представители на редица влиятелни неправителствени организации, сред които Институтът „Хъдсън“, Националния демократичен институт, Международния републикански институт и други. Сред присъстващите бяха и бившите американски посланици в България Джеймс Пардю и Родерик Мур.

Във встъпителната си реч посланик Мур говори за мнения, споделени от български източници по време на скорошно негово посещение в страната, свързани със заплаха за независимостта на медиите и завладяна държава.

Д-р Гунев представи някои от скорошните разследвания на АКФ и разгледа външната политика на САЩ и интереса на американската администрация да се бори с корупцията по света и в България. Той разгледа и политиките за борба с корупцията в България в близкото минало. Д-р Гунев подчерта и ограничената роля на европейските институции да помагат за мониторинг на корупцията в България и борба с корупционните престъпления.

В последвалата дискусия, посланик Джеймс Пардю подчерта, че правителството на САЩ и американските посланици в България все още разполагат с редица ефективни мерки да насърчават българската администрация да се бори с корупцията. Сред мерките споменати от посланика беше възможността да не се издават американски визи на доказано корумпирани чиновници.

Публичното деклариране на доходите, нуждата от независими медии и независима съдебна система бяха други дискутирани теми.

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност