Червена линия 2023: награди за журналистика срещу корупцията

На 8-ми декември, ден преди Международния ден за борба с корупцията, Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) ще връчи „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“.

Наградите се връчват на журналисти от печaтни, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Конкурсът започва днес (24-ти окт.) като журналисти могат да се самономинират или да бъдат номинирани. Всички номинации трябва да са мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната година (от 1-ви декември 2022 до 1-ви декември 2023 г.).

 

 

 

„Корупцията на централно и местно ниво е един от най-сериозните проблеми в България,“ каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. „Чрез наградите, които раздаваме за четвърти пореден път, искаме да поощрим журналистика, която е коректив на публичните институции и спомага за създаването на публична среда, в която корупцията и конфликтите на интереси не се толерират.“

Номинации могат да бъдат подавани за една или няколко от 4-те категории на конкурса:

– Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси;

– Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото;

– Награда за регионална журналистика;

– Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото.

Формулярът за номиниране и пълните условия за всяка от категориите на конкурса могат да се изтеглят от тук: https://acf.bg/chervenalinia2023

Очакваме попълнените формуляри с номинации, както и подкрепящите ги материали на електронната поща на АКФ media@acf.bg до 1-ви декември 2023, 23:59 ч.

 

2021 награди журналистика червена линия

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. Журито ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото.

Церемонията за обявяване на носителите на наградата „Червена линия“ ще се проведе на 8-ми декември 2023 г. Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

 

 

 

 

 


Сподели: