Бюрото за демокрация, права на човека и труд към Държавния департамент на САЩ цитира работата на АКФ в годишния си доклад за правата на човека, публикуван днес.

Докладът отбелязва наблюдаваните от АКФ 63 ключови разследвания за корупция, водени срещу високопоставени публични фигури, сред които бивши министри, заместник-министри, членове на Народното събрание, магистрати, кметове и областни управители.
Докладът цитира и заключението на АКФ, че през последните пет години няма нито една присъда за корупция по високите етажи на властта – ясен знак, че проблемите в работата на антикорупционните институции в България са все по-дълбоки.
В доклада се заявява и че „българският закон предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, но институциите не ги прилагат ефективно. Във всички клонове на държавната администрация има данни за длъжностни лица, участвали в корупционни практики, които не са били санкционирани. През 2021 е имало множество съобщения за корупция във високите етажи на властта.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: