„Блатни истории от Варненското езеро“: Ново видео на АКФ разказва как 435 милиона държавни пари за удълбочаването на Варненското езеро потънаха в неизвестна посока

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес първия епизод от новата си поредица „Блатни истории от Варненското езеро“. 

Видеото представя факти, изнесени в разследването на журналиста Спас Спасов от „Дневник“, както и правния анализ на експертите на АКФ за схемата, в която чрез серия груби нарушения на закона 435 милиона лева публични средства бяха източени от държавния бюджет към частни компании.

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

435 милиона лева е стойността на най-голяма държавна инвестиция в пристанищна инфраструктура за последните 50 години – удълбочаването на плавателните канали до пристанище Варна-запад.

Чрез инхаус процедура в нарушение на закона тези пари преминават от държавното дружество „Пристанищна инфраструктура“ към  държавното  дружество ТСВ ЕАД, което за 130 години съществуване е построило стотици километри релсов път – и нито един канал.

Поради липса на капацитет ТСВ ЕАД, без обществена поръчка и в нарушение на закона, превъзлага удълбочаването на частния консорциум „ЕС Билд“, който на свой ред го превъзлага на регистрираната в Калининград руска компания „Гидрострой“.

Договорите между изпълнителите в тази порочна схема на превъзлагания се оказват една от най-строго пазените тайни в държавата.

Остават отворени въпросите как така проектът за удълбочаването се е изготвял в хода на изпълнението му? И възможно ли е технически удълбочаването да се случи? Или 435-те милиона лева просто са потънали в пясъците на Варненското езеро?

През март 2022 Антикорупционният фонд сезира МВР и Народното събрание по казуса с искане за пълен финансов одит и проверка за извършени престъпления.

 

Първият епизод на „Блатни истории“ може да се види тук. 

 

В идните седмици АКФ ще публикува втория и третия епизод от поредицата.


Сподели: