„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес видео с журналиста, автор на „За истината“ и активист Димитър Пецов със заглавие „Битка за справедливост“. То е третата част от поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“, която разказва три лични истории за SLAPP-дела и натиск върху журналисти в България.

Димитър Пецов е журналист на свободна практика и граждански активист от Силистра, който следи дейността на местните институции и отправя питания по Закона за достъп до обществена информация.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

През 2020 г. след негово питане кой е направил дарения за областната полиция, той е спрян от полицейски патрул за проверка, а след кратко претърсване без поемни лица в колата му са открити наркотици.

„Дойде единият от полицаите и почна да ми иска документите за проверка, като ми каза да си държа ръцете на таблото, да не правя резки движения. Гледах да изпълнявам всичко, понеже си казах: тези сега аз съм ги ядосал, затова че питам за техния дарител“, разказва Димитър Пецов.

 

„Без много да рови, инспекторът бръкна отзад, където е жилетката ми, и веднага след това извади някакъв черен пакет. И хукна нанякъде с него.“

 

„Тогава още им казах: Вижте какво, това, което правите и това, което сте намерили, никой няма да го приеме за чиста монета… не е достоверно, по никакъв начин не е свързано с моите дейности, с моята личност. Целият тоя план, който го е измислил, то е прекалено!“

 

След десет месеца досъдебното производство срещу Пецов е прекратено, а събраните доказателства насочват към престъпление извършено срещу него – набеждаване. И до днес прокуратурата продължава да разследва кой е подхвърлил наркотиците в колата му.

 

„Такова нещо, разбира се, влияе върху психиката. Шокът си остава. Опасенията, че могат да пробват нещо различно, когато вършиш разследвания, усещането, че си мишена съществува.“

Поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ фокусира вниманието върху личните истории на трима журналисти, станали обект на т. нар. SLAPP дела (или дела-шамари) или други форми за институционален натиск от страна на политици, бизнесмени и други влиятелни личности. Съкращението SLAPP, в превод от английски „стратегически дела срещу публично участие“, насочва към основната цел на SLAPP делата – да сплашат критично настроени журналисти и граждански активисти и да ги откажат от публикуването на разследванията и материалите си.

В края на април Антикорупционният фонд в партньорство с Асоциацията на Европейските журналисти ще представи и обхватен правен анализ на съдебните процеси срещу журналисти в България, които носят характеристиките на SLAPP дела или дела-шамари. В анализа са описани и анализирани решенията на съда по над 50 такива дела.

 

Линк към „Битка за справедливост: Димитър Пецов“ тук: https://www.youtube.com/watch?v=k6zEjX677TA

 

Видеото е създадено в рамките на проект „Изследване на медийната свобода със специален фокус върху SLAPP делата в България“, изпълняван в партньорство между Асоциация на европейските журналисти в България и Антикорупционния фонд с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

 

Съдържанието на видеото е отговорност на Антикорупционния фонд и не отразява непременно позицията на Правителството на Нидерландия.


Сподели:

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Николай Стайков: Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ действат като един Бермудски триъгълник

Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Бойко Станкушев и Полина Паунова в "На фокус" с Лора Крумова