Bellingcat: Kак се прави разследване с отворени данни?

На 5 ноември 2021 АКФ организира Лекция с Питър ван Хаус, старши изследовател в Bellingcat, и дискусия с Николай Стайков, разследващ журналист в Антикорупционния фонд.
Bellingcat стои зад някои от най-забележителните разследвания на нашето време: на свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна, на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, на участието на ГРУ във взривове в България и Чехия, на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и др.
Питър ван Хаус ще разкаже на българската аудитория как Bellingcat реализира „разследванията си с отворени данни“:
– Как неголемият екип на организацията успява да мобилизира разпръсната по света общност от ентусиасти по проверка на фактите, изследователи и анализатори?
– Как тази общност пресява разнообразни цифрови данни – публикации в социалните медии, сателитни снимки от Google Maps и видеоклипове, качени в YouTube – свободно достъпни в интернет?
– Как Bellingcat решава ключови въпроси за всяко разследване, като внимателната проверка на източниците, следенето за опити за дезинформация и недопускането на разкриване на идентичността и тормоз над трети лица?
– Защо с течение на времето арсеналът, който Bellingcat използва в разследванията си, се разширява от анализ на отворени данни към не толкова лесно достъпни източници – като например информация, закупена на черния пазар на данни?
Питър ван Хаус е старши изследовател в Bellingcat, живее в Нидерландия и има магистърска степен по история. Като сътрудник на Bellingcat той става известен с участието си в съвместни разследвания за свалянето на MH17, опити за покушения на опоненти на Кремъл от агенти на руските тайни служби и други разследвания, свързани главно с конфликта между Русия и Украйна.
Лекцията ще се проведе в зала СОХО, ул. Искър 4 на 5 ноември от 16:00, при спазване на всички противоепидемични мерки.
Местата в зала СОХО са ограничени до 35, за да резервирате място, пишете на аcf@acf.bg. Достъпът в залата ще става срещу представяне на валиден сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19.
Можете да гледате живото онлайн излъчване ТУК
(отбележете се в това събитие, за да получите известие за началото на излъчването)
Това събитие се провежда с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия в България. Съдържанието на събитието е отговорност на Антикорупционния фонд. Всички изявления, направени в рамките на събитието, са отговорност на организаторите и участниците и не отразяват непременно позицията на Правителството на Нидерландия

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: