Антикорупционният фонд сигнализира прокуратурата и за договорката за „пълен съпорт в ДКХ“ от паметната записка между Божков и Домусчиев

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира главния прокурор за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“, съдържаща се в публикуваната от обвиняемия Васил Божков паметна записка между него и бизнесмена Кирил Домусчиев. АКФ направи това в изпратено на 18.05.2020 допълнение към сигнала си до главния прокурор от 16.05.2020, с който апелира за проверка на твърдяна кореспонденция с кратки текстови съобщения между Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов.

 

В публикувания на 18.05.2020 документ г-н Божков поема ангажимент да купува рекламно време и евентуално да компенсира Нова ТВ или футболен клуб „Лудогорец“ с други договори за реклама, ако междувременно те загубят такива. Срещу този си ангажимент г-н Божков, според „паметната записка“, трябва да получи „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ“. Автентичността на документа се твърди от публикувалия го и е потвърдена в изявление на г-н Домусчиев.

 

„Считаме, че твърдяното договаряне между бизнесмените Божков и Домусчиев на подкрепа от независим държавен регулаторен орган е обстоятелство, което следва да бъде предмет на сериозна проверка от институцията, която оглавявате“, се казва в допълнението на сигнала на АКФ до главния прокурор.

 

Това договаряне според АКФ не бива да се разглежда само по себе си, а в светлината на:

 

– структурната принадлежност на Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите и голямата роля на министъра на финансите в определянето на състава й;

 

– твърденията на обвиняемия Васил Божков, че е комуникирал ексклузивно с министъра на финансите Владислав Горанов за регулирането на хазартния си бизнес;

 

– твърдените нарушения на длъжностни лица от въпросната комисия (за които те вече са привлечени като обвиняеми), довели до предполагаемо ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони лева от несъбрани такси на дружествата на обвиняемия Божков;

 

– оповестената през ноември 2018 г. проверка, разпоредена от Върховна касационна прокуратура, след медийни публикации на базата на данни от имуществената декларация на министъра на финансите Горанов, че живее със семейството си безвъзмездно от 2012 г. в луксозно жилище на бизнесмен – негов кръстник. За жилището се твърди, че е в затворен комплекс, построен от дружество, свързвано с г-н Домусчиев. До настоящия момент, въпреки отправените на 11.02.2020 г. и на 06.03.2020 г. запитвания на АКФ, прокуратурата не е предоставила никаква информация за резултата от въпросната проверка.

 

Според Фондация „Антикорупционен фонд“ станалите публично достояние към момента данни сочат за сериозна индиция за възможно извършени широк спектър от корупционни престъпления от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение.

 

АКФ счита, че следва да се извърши пълна проверка на всички обстоятелства около предполагаемата комуникация между Васил Божков и Владислав Горанов, както и на предполагаемите договорки между Васил Божков и Кирил Домусчиев за въздействие върху независим държавен регулаторен орган.

 

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност