Антикорупционният фонд представя интернет платформа за подаване на сигнали за нередности по европейски проекти

Антикорупционният фонд (АКФ) представя днес интернет платформата EUmoney.bg, която дава възможност да се оставят коментари и анонимни сигнали за злоупотреби и корупция за всички активни европейски проекти в България.

„Европейските пари са една голяма част от всички публични средства, които се изразходват в страната ни. Българските граждани обаче до този момент нямаха механизъм да изразят мнението си за това какво се случва с тези пари. Нямаха възможност и да подават сигнали за нередности, на които са ставали свидетели“, казва Огнян Георгиев от екипа, създал сайта. „Идеята е с EUmoney.bg, всеки, които има информация за нередности и корупция, да има лесен начин да съобщи за това.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

EUmoney.bg позволява бързо и лесно да се намира информация за всеки един активен проект, финансиран от Европейския съюз в България. Проектите могат да бъдат търсени по името им, населеното място, в което се изпълняват, бенефициента или изпълнителя им, по ключова дума и други критерии.

Основната функция на сайта обаче е друга: да дава инструмент за обратна връзка за начина, по който се инвестират еврофондовете.

Гражданите ще могат да оставят коментари за това как се изпълняват проектите, както и да отправят анонимни сигнали за злоупотреби и корупция. Коментарите ще бъдат видими за всички и могат да служат като индикатор за това дали един проект се развива правилно или не.

Сигналите за злоупотреби пък достигат до екипа на Антикорупционния фонд, който ще ги проверява и, при нужда, допълнително разследва. По казусите, по които има съмнения за злоупотреби, експертите на АКФ ще подготвят и изпращат сигнали към компетентните български и европейски институции.

„Сайтът е активен от няколко седмици и вече постъпиха няколко сигнала за нарушения, които разгледахме. По един от тях имаше достатъчно основания да изготвим и изпратим сигнал до отговорните институции“ разказва Лора Георгиева, правен съветник в Антикорупционния фонд.

Става дума за случай на съмнения за купуване и продаване на гласове и за нередности, свързани с европейски фондове, в с. Вълнари, община Никола Козлево. В сигнала, подаден чрез EUmoney.bg, се твърди, че кметът на селото Никола Козлево е оказвал натиск върху няколко служители в частната си фирма да гласуват за определен кандидат на парламентарните избори през април 2021 г. Служителите били назначени в магазините на кмета по проект „Създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица в „Ешрефоглу“ ООД“, финансиран от Европейския Социален Фонд – Развитие на човешките ресурси. Информация за случая се съдържа и в журналистическо разследване с автор Генка Шикерова, публикувано в Свободна Европа.[1]

По случая експертите на АКФ са сезирали звеното за координация с Европейската служба за измамите ОЛАФ – Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ в Министерство на вътрешните работи, министъра на вътрешните работи, както и прокуратурата.

„Механизми като EUmoney.bg дават възможност на българските граждани отблизо да следят как се изразходват средствата, които влизат по европейските проекти в страната.  Надяваме се, че сигналите, които идват през тази платформа, ще срещнат активната реакция на институциите, така че да бъде защитен интересът на българските и европейските данъкоплатци“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Екипът на EUmoney.bg ще представи сайта днес, 16.09.2021, от 11 часа в зала СОХО на ул. „Искър“ № 4.

Можете да гледате живото излъчване във Фейсбук канала на Антикорупционния фонд тук: https://www.facebook.com/events/824761844908642

EUmoney.bg е създаден с финансиране от Европейския съюз по проект, изпълняван от Фондация Антикорупционен фонд и съ-финансиран от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия.

Мненията, изразени на сайта, отразяват вижданията на авторите им и не непременно позицията на Европейската комисия и/или Фондация Антикорупционен фонд. Европейската комисия не е отговорна за това как се използва информацията, която се съдържа на сайта.

 


Сподели: