Андрей Янкулов: В изказването на Гешев бяха изнесени данни за много престъпления. Изнеслият ги е начело на институцията, която би трябвало да ги изяснява независимо и обективно.

Коментар на Андрей Янкулов по повод изказването, с което главният прокурор Иван Гешев съобщи, че няма да подава оставка:
Като изключим напълно неадекватните за един главен прокурор изказвания от типа на „българският народ, който трябва да измете политическия боклук“ и до болка познатите ни пламенни послания за работата по закон, започващото ей сега разграждане на олигархичния модел (сякаш Гешев вчера е бил назначен на ръководна длъжност в прокуратурата и едва сега може да инициира този процес) и самоидентифицирането с институцията (всяка атака срещу него е атака срещу прокуратурата), конкретиката в театралното представление на Гешев беше точно в стил „Цветан Василев“ и „Васил Божков“.
Важните неща, които подхвърли и остави на публиката да разсъждава върху тях след спускането на завесата:
1. Преди месеци получил покани за посланически пост в Турция или Израел, или евентуално за политическа кариера вероятно в партията на Бойко Борисов, които отхвърлил, след което вече поканата да си подаде оставката била съпроводена със заплахи за семейството му и вадене на компромати. Не стана ясно обаче през кои точно лица са били размахвани и моркова, и тоягата. Някакъв негов „приятел от провинцията“ беше споменат с послание от Бойко Борисов. Член на ВСС му казал да си подава оставката, защото имал семейство. Кои са приятелят и членът на ВСС?
2. Борислав Сарафов бил натискан да се обърне срещу Гешев, Сарафов пък натискал други прокурори, членовете на ВСС също били натискани, чул слух, че подписите в искането на шестимата били събирани по болници. Въобще паднало е голямо „натискане“ на уж независими висши магистрати, кои поддали, кои не поддали.
3. Провел десетки разговори с политици, членове на ВСС и магистрати. Сигурно така се поставя началото на разграждането на олигархичния модел – като звъниш на „политическия боклук“ да видиш какво става. Звъннал на считана за приятел политик-жена, явно от ГЕРБ, която била изненадана от изказването на Мария Габриел.
4. Учуден е от позицията на ДПС, която досега винаги била принципна. Досега е била винаги в негова подкрепа, която явно е едно и също.
5. И накрая, от наблюдаващия прокурор по разследването „Барселона-гейт“ разбрал, че Сарафов искал през посредници това дело да бъде прекратено, но то скоро обективно не може да приключи. Преди време сам Гешев беше казал, че щяло да приключи скоро, всъщност вече трябваше да е.
В това изказване бяха изнесени данни за много престъпления. Изнеслият ги е начело на институцията, която би трябвало да ги изяснява независимо и обективно.
Съмнявам се да има един човек с акъла си, който да вярва, че каквото и да е от всичко това е дори близо до нормално.
Започвам да се опасявам, че никакви позитивни решения не са възможни.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

АКФ публикува още снимки на полицай пред клуба на Мартин Божанов - Нотариуса

Въпрос към министъра на вътрешните работи: Кой е униформеният на снимката?

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

Четири скандинавски посолства и АКФ със съвместна конференция на тема борба с корупцията и изпирането на пари

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Случайни минувачи: Как Мартин Божанов и Велимир Атанасов, на път за “юридически консултации по договор с банка”, се оказват свидетели по дело на върховен прокурор

АКФ: Наложително е създаването на парламентарна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса

Вижте какво казва Мартин Божанов - Нотариуса във видеото на АКФ “Списък за бърз контрол"

Отворено писмо до главния прокурор и председателите на КПК и ДАНС: Разпитайте Делян Пеевски за твърденията му

АКФ: Делото-шамар на АЕЦ „Козлодуй“ показва нуждата от законодателни промени в защита на свободното слово

Медиите за нас

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Бойко Станкушев: Мрежата, свързана с Мартин Божанов, стига до най-високо

Николай Стайков: В момента виждаме опит да се пренапишат знакови корупционни казуси

Андрей Янкулов: Големият провал на българското наказателно правораздаване е в резултатите на "делата от висок обществен интерес"

Николай Стайков: В склада на истинските властови бухалки на практика не се е променило нищо