Андрей Янкулов: Страшното е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания

Коментар на Андрей Янкулов за дискусиите по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в парламента относно поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор, за по-голяма защита на пострадалите от престъпления и за възможност отказите на прокуратура да разследва престъпления да бъдат обжалвани пред съд.:

Впечатляващ е аргументът на ръководителя на следствието, той и заместник на главния прокурор, че би било политическа репресия фактическите действия в едно потенциално разследване срещу главния прокурор да се извършвали от орган на изпълнителната власт.
От орган на изпълнителната власт не може, обаче няма никакъв проблем от следовател, който е подчинен на шефа на следствието, който пък е подчинен на същия този главен прокурор, който трябва да бъде разследван!?
И не само дето му е формално подчинен, ами и фактически цялото му битие на следовател зависи къде от началника, къде от колегия, съставена от бивши и бъдещи други подчинени на същия този вездесъщ главен прокурор.
Отделно, точно шефът на следствието трябва да знае много добре, че в наказателнопроцесуална система като българската, в която разследващите органи нямат автономност, възможностите им да използват разследването като „димна завеса“ за политически репресии са крайно редуцирани.
Решаваща е ролята на прокурора като ръководител на разследването, разполагащ с пълната процесуална власт върху него.
Това е само един малък пример за логическия абсурд на множество от изказаните вчера аргументи в подкрепа на това да не се допусне никаква промяна по посока дори за формалното създаване на някакъв механизъм за независимо разследване на главния прокурор (което само по себе си едва ли ще реши каквото и да е).
Разбирам доводите за противоконституционност на това или онова от сегашните предложения в търсене на по-добри баланси в системата на наказателно правосъдие, особено в светлината на традиционното убеждение за конституционната й уредба. Конституцията се променя, не е страшно.
Непонятното и страшното обаче е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания за справедлив правов ред, от което по същество като краен резултат излиза, че ония там по Венециански комисии, Съвети на Европа и прочее просто нищо не разбират от върховенство на правото. А тръгнали на нас акъл да дават.
Културна промяна ни трябва по върховете на съдебната власт, ако искаме да имаме някакъв шанс за европейска правова държава, това е реалността.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя "Евролаб" на Капитан Андреево

Немотивираното освобождаване на председателя на Сметната палата е опит за намеса в работата ѝ

Андрей Янкулов участва в конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България"

За КПКОНПИ решенията на съда не важат: комисията не разсекрети решенията си за отнемане на имущество

Четири неправителствени организации подкрепиха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се цели по-голяма отчетност на прокуратурата

АКФ с 8 въпроса до министъра на енергетиката относно странния случай с отложеното дело на „БУЛГАРГАЗ“ ЕАД срещу централата на Ахмед Доган „ТЕЦ Варна“

„Обединение за честни избори“ ще работи срещу изборните измами

През 2018 прокуратурата заподозря Миглена Тачева в престъпление по служба след сигнал на АКФ

АКФ взе участие в Международната конференция за борба с корупцията във Вашингтон

Антикорупционният фонд обяви носителите на „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ за 2022

Медиите за нас

Генерал-майор Пол Х. Пардю ще съветва Антикорупционния фонд

Купеният и контролиран вот и доверието в изборния процес

Фондация „Антикорупционен фонд“ проведе среща-дискусия в Благоевград

Адв. Андрей Янкулов пред ФАКТИ: Работата на КПКОНПИ е обвита в мъгла (ВИДЕО)

Марио Русинов за изборната технология и купеният вот

Най-важното при търсещите аномалии анализи е самото осъзнаване от политиците, че се извършват подобен тип анализи

Der Standard: Още през 2019 АКФ изпраща сигнали до АДФИ и прокуратурата за Капитан Андреево

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори