Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

По информация, изнесена от Blagoevgrad-news.com, през октомври 2021 служебният заместник-министър на регионалното развитие Захари Христов е поискал подкуп от строителна фирма.
Подкупът на стойност 200 000 лева е бил потърсен от заместник-министъра, за да окаже помощ на фирмата да получи дължимите ѝ от държавата 2 милиона лева.
Строителят се оплаква за искането на подкуп на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, която известява главния секретар на президентството Димитър Стоянов, а той на свой ред – президента Румен Радев. Няколко дни по-късно през октомври Захари Христов е освободен от поста си без за това да са дадени публични обяснения.
На 4 август 2022 обаче Захари Христов е назначен отново на същия пост – заместник-министър на регионалното развитие – в новото служебно правителство на Гълъб Донев.
Андрей Янкулов от АКФ коментира казуса:
„В този случай има изнесени конкретни данни за извършено престъпление – къде се е случило, кога се е случило, кой е присъствал. Трябва да се проследи цялата институционална реакция, след като излизат данните за този случай.
Проверени ли са връзки, история, обвързаности на този заместник-министър. Проверени ли са отношенията му на длъжността, която е заемал.
Във всеки случай би трябвало прокуратурата да се самосезира и да започне изясняване на обстоятелствата по случая. Това е нормалният институционален ред.
Необходимо е и всяко длъжностно лице, което е получило твърдения за извършено престъпление, да уведоми органите на досъдебно производство, за да се изяснят обстоятелствата.
Показателно е, че е имало първоначална реакция срещу лицето – ако е бил освободен, то значи хората, които са го освободили, са видели някаква висока степен на достоверност във фактите, изнесени пред тях.
Преди една година е реагирано – сега изглежда странно, че тогава заместник-министърът е освободен, а сега е възстановен на същата длъжност в новото служебно правителство.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: