Андрей Янкулов: „Прокурорската колегия фактически осигурява имунитет от наказателно преследване на главния прокурор

Вчера прокурорската колегия на ВСС за пореден път отказа да назначи Даниела Талева за първия разследващ главния прокурор и неговите заместници.

Този път ПК намери друго оправдание: „технически пропуск“, допуснат от страна на Народното събрание в текста на Закона за съдебната власт, където не е изрично записано, че разследващият главния прокурор може да разследва и неговите заместници. Затова Талева не може да разследва сигнала срещу Борислав Сарафов, който към онзи момент е бил именно заместник-главен прокурор.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Андрей Янкулов от АКФ коментира: „Прокурорската колегия на ВСС отново отложила за неопределено време назначаването на съдията, който да изпълнява функциите на прокурор по разследването на главния прокурор. Според сайта лекс.бг ПК видяла законодателен пропуск в новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор: в ЗСВ пишело, че иде реч за разследване на „престъпления, извършени от главния прокурор“, а НПК намесвал и заместник на главния прокурор, и в крайна сметка не ставало ясно кой трябва да бъде разследван.

Всъщност няма никакъв законодателен пропуск и нещата са пределно ясни: и в НПК, не по-различно от ЗСВ, длъжността се именува „прокурор във ВКП за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор“. Успоредно с това обаче изрично в НПК се казва, че особеният ред се прилага също за разследване на престъпленията, извършени И от заместник на главния прокурор, както и за лица, които са действали в съучастие с главния прокурор или неговия заместник.

 

Ако този законодателен „пропуск“ бъде отстранен и навсякъде за удобство на ПК започне да пише цялото „прокурор във ВКП за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, негов заместник и от други лица в съучастие с главния прокурор или с негов заместник“, за да не може никой да се обърка, то тогава вероятно ще се каже, че има законодателен пропуск, защото законът не урежда изрично какво става пък с и.ф. главния прокурор.

 

И тогава законът ще трябва да бъде променен отново и навсякъде ще трябва да пише „прокурор във ВКП за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, негов заместник, от други лица в съучастие с главния прокурор или с негов заместник, от изпълняващия функциите на главен прокурор и от други лица в съучастие с изпълняващия функциите на главен прокурор“.

 

Понеже, без промяна на Конституцията, никой друг, освен ПК на ВСС, не може да назначи който и да е прокурор (с изключение на главния), сме изправени пред фактическото положение колегията да е в състояние да осигури имунитет от наказателно преследване на главния прокурор, неговия заместник, други лица, действали в съучастие с главния прокурор или с негов заместник, и.ф. главния прокурор и други лица, действали в съучастие с и.ф. главния прокурор.“


Сподели: