Андрей Янкулов: Пъзелът "Осемте джуджета" се реди от всички данни в съвкупност

Коментар на Андрей Янкулов:
Когато преди три години публикувахме първата част на „Осемте джуджета“, вървеше един наратив, че това е само „един човек [Илия Златанов] си говори“. А че буквално имаше показани документи и извадки от кореспонденция за верификация на съществена част от казаното, не пречеше на този наратив да си върви, особено на институционално ниво.
Впоследствие, с останалите три части от 2020 г. и интервюто с Явор и Емилия Златанови от 2021 г., „единият човек“ станаха вече доста повече хора, материалните доказателства – също. Имаме и два подробни писмени анализа на разказаното във филмите и казаното в интервюто – откъдето се разбира кое считаме да е с висока степен на вероятност, кое – не толкова; кое е само по сведения, от колко човека и кои, кое – по сведения и документи, кое си излиза само от документите.
Винаги сме казвали, че в тази история нито има изцяло добри герои, нито на всяко нещо, казано от всеки, трябва да се вярва напълно. Абсолютно всеки от говорещите досега е следвал свои собствени интерес и дневен ред, както и със сигурност е намалявал своето собствено негативно участие в историята за сметка на нечие друго. Все пак обаче има и едно разделение на пострадали (включително и тежко физически в лицето на Явор Златанов) и обогатили се от разкритата схема.
Като човек от вторите, на сведенията на Любена Павлова, повече от очевидно е, че трябва да се гледа особено критично. Защо говори точно сега, защо точно това, защо назовава само определени хора, а премълчава за други и пр. са все легитимни въпроси. Затова и сме сложили изричен дисклеймър в края на интервюто, макар че даже не би трябвало да е толкова необходим, зрителите на още по-силно основание да внимават при осмисляне на информацията от нея.
Сведенията на Любена Павлова, като на човек отвътре, са важни, защото са пореден верификатор на съществуването на въпросната криминална мрежа за неправомерно влияние в правосъдието, която в началото беше, да си припомним, „един човек си говори“. Доста наивно би било да се смята, че точно на казаното от нея, и то пък особено пред гражданска организация, а не в институционално разследване, трябва да се градят изводите докъде точно по върховете на правосъдието е достигала мрежата – до заместника на главния прокурор (според нея) или до главния (когото тя твърди, че не познава).
Както сме дали възможност на Любена да говори, така сме обявили неколкократно, че ще дадем и на всеки друг, чието име е замесено или има сведения, които желае да изложи пред нас.
Пъзелът се реди и ще се реди от всички установени данни в съвкупност. Но, в крайна сметка, окончателно трябва да го подредят институциите. Които се оказват премного замесени, независимо точно до колко високо.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Един от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

Андрей Янкулов: Кръгът "Осемте джуджета" в момента просперира в прокуратурата.

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да изслуша Андрей Янкулов за "Осемте джуджета"

Министърът на правосъдието е включил темата за „Осемте джуджета“ в дневния ред на заседанието на ВСС този четвъртък

Любена Павлова: Борислав Сарафов и Петьо Петров са били съдружници – единият в системата, другият - извън нея.

АКФ: Прокурорската колегия на ВСС няма правомощията да назначава временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

МВР проверява кои полицаи са охранявали Пепи Еврото

Връзката на Младен Маринов с "Осемте джуджета" се потвърди. Докъде стигна проверката на ГДБОП