Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Коментар на Андрей Янкулов за новия Закон за противодействие на корупцията:

Правят се едни формални проверки за съответствие на декларираното с реалното състояние, но например не се изследва, то не е предвидено и в закона, съответствието между реалното състояние на имуществото на лицето и неговите доходи.
Това е големият проблем, който трябва да се изследва – какво е имуществото, притежавано лично или със свързани лица, и съответства ли на доходите, които получава за длъжността си. Това няма да се прави и след промяната.
Някакъв сериозен обрат и промяна в картината на борбата с властовата корупция вследствие на приемането на този закон няма да се случи.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Това, че се създава нова агенция, която да инкорпорира дейностите по разкриване на корупционни престъпления на висши държавни служители, само по себе си няма как да доведе до драстична промяна в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

И досега не е известно колко корупционни престъпления на висши държавни служители е разкрила КПКОНПИ за времето на съществуването си. Няма яснота какво е вършила тази комисия.

Липсва анализ какво се е случило след предишната реформа на антикорупционното законодателство и се пристъпва към поредната реформа без такъв анализ.

Това не може да стане без сериозна промяна в прокуратурата и без сериозна концепция за промяна и реформа на системата на наказателното правосъдие в България.

У нас дейността по разследване на престъпления е така заложена, че разследващите органи имат малко значение на фона на подобни органи в други държави, където те са с по-голяма автономност.

Какво ще се случва след редуцирането на правомощията на главния прокурор и какво ще се случва с йерархичните връзки, не става ясно нито от самия проект за промени, нито от политическото говорене по темата. Не съм убеден, че има ясна визия за прокуратурата и бъдещото ѝ управление.

Един от най-големите проблеми в наказателното правосъдие е липсата на възможност за външен контрол как прокуратурата си върши работата.

Подходът би трябвало да бъде всеобхватен, а не парче по парче. Всъщност ние хващаме тук едно нещо, там едно нещо, промените са в голяма степен ситуативни. Ако за едно нещо се постигне мнозинство, то се случва. Оттам се променя цялата картина какво можем да очакваме от въпросните поредни промени и поредна реформа.

Чуйте цялото интервю с Андрей Янкулов тук.

Вижте целия анализ на АКФ за вероятните промени с новия антикорупционен закон тук.


Сподели:

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Николай Стайков: Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ действат като един Бермудски триъгълник

Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Бойко Станкушев и Полина Паунова в "На фокус" с Лора Крумова

Андрей Янкулов: Неотложно е парламентът да избере инспекторат и да подготви избора на нов съдебен съвет