Андрей Янкулов: Неотложно е парламентът да избере инспекторат и да подготви избора на нов съдебен съвет

Андрей Янкулов, АКФ:
Добре е да си дадем сметка, че сме екзотично изключение сред останалите европейски правни системи заради липсата на външен контрол върху прокуратурата. В повечето страни съществуват възможности за реакция, когато прокуратурата отказва да се занимава с определен казус – като алтернативно обвинение, повдигнато от друг правен субект, или съдебен контрол, когато прокурорът не си упражнява обвинителната функция.
В момента работната група в Министерство на правосъдието обсъжда законодателни промени, които да засилят съдебния контрол върху отказа на прокуратурата да образува разследване и да дадат възможност на пострадалия да изисква от съда да провери срочността и качеството на разследването, ако то не води до обвинение.
След като само в прокуратурата е заключена огромната власт да обвини или да не обвини някого, то на практика и решенията на наблюдаващия прокурор се съгласуват на по-високо ниво в рамките ѝ. Това дори не е тайна в институцията, всеки който има досег с наказателното правосъдие го знае, то не може да бъде оспорено, независимо какво казва главният прокурор.
Всичките приказки как той няма общо с решенията по важни за обществото дела, касаещи министри и депутати например или проминентни личности, не са верни.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Николай Стайков: Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ действат като един Бермудски триъгълник

Николай Стайков: Задкулисието се олицетворява от конкретни имена

Бойко Станкушев и Полина Паунова в "На фокус" с Лора Крумова