Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

„Мисля, че тези хора поддържат картотека с информация – при всички положения. Може би тук страхът би трябвало да се търси в насока да не излезе нещо от картотеката под каквато и да е форма.
Страхът е, че ако евентуално някога има обръщане в институционалната среда и започне наистина да се дълбае по тези случаи, тази информация не бива да излезе и да уязви хората с властови позиции.
Оттук може да се търси потенциално обяснение за изчезването на Петьо Еврото и убийството на Мартин Божанов. А дали е така, въпрос на спекулация.
Може да има и куп други причини, поради които някой иска да се саморазправи с тези личности. Исторически знаем колко малко са случаите на разкриване на този тип поръчкови убийства. По-скоро не можем да очакваме разкриване и на това убийство.
Докато хората с висок морал и професионални качества в системата не получат възможността да излязат на предни позиции и да започнат да задават тона в тази институция, ние не можем да очакваме съществена промяна в начина, по който функционира тя.
Прокуратурата има крещяща нужда от позитивна селекция за нейните ключови постове – ако въобще можем да очакваме някаква промяна в нейното бъдещо развитие.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки

Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия