Андрей Янкулов: Главният прокурор се изявява като жълта медия

„Главният прокурор се изявява като жълта медия, но с възможности да събира доказателства за своите конспиративни твърдения чрез способи, които обикновените медии или граждани не притежават. Това е изключително притеснителният момент, който трябва да намери адекватен отговор.“
Това заяви пред БНР Андрей Янкулов от екипа на АКФ. Той коментира досъдебното производство за търговия с влияние и оповестените от главния прокурор разкрития.
Запитан представляват ли доказателства записите на флашки, които главният прокурор оповести пред медиите, той определи това като „поредната проява на двоен стандарт от ръководството на прокуратурата“.
Янкулов посочи, че „когато съдържанието на записите под някаква форма не е угодно на прокуратурата, вървят нескончаеми разследвания и нищо не се разбира – какво се случва по тях“.
„В този случай, макар че не е въобще известно какви са тези записи, технически подправени ли са, автентични ли са, аранжирани ли са, автоматично това, което се съдържа на запасите, се възприема като едва ли не достоверно и започват да се градят конспиративни теории от страна на главния прокурор“, отбеляза Янкулов.
„Хвърлят се бомбастични числа, навързват се хора в предполагаеми схеми, а по същество нищо не се казва.
Очевидно е, че се цели имиджов, медиен ефект, подчерта Янкулов. По думите му това само формално е наказателно производство, димна завеса, но зад него се прокрадва желанието главният прокурор да се изкара жертва на заговор, а едни лица – публично заклеймени.
Той не изключва вариант зад тази димна завеса „да се стигне до подслушване и следене на граждани и политици, защото вече сме го виждали, има прецедент“.
Огромната овластеност на главния прокурор в момента, пълният монопол на прокуратурата върху обвинителната функция, въобще не отговарят на минимален европейски стандарт за справедливост на системата, изтъкна Янкулов.
Линк към цялото интервю

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма

Андрей Янкулов: Може да се стигне до фактически имунитет на временното ръководство на прокуратурата