Андрей Янкулов: Божанов е бил начело на криминална мрежа с контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия

Убитият Мартин Божанов, който е имал влияние в съдебната система и върху магистрати, се предполага, че е бил лидер на група, решавала проблеми с правосъдието на хора с възможности.

Това заяви в „Тази сутрин“ Андрей Янкулов от АКФ.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Един от хората, на които са звънeли, е Ивайла Бакалова, чийто приятел Веселин Денков, е задържан по обвинение за участие в престъпна група за лихварство.

Тя записва записи с много хора, които ѝ се обаждат.

„Бакалова ни ги предостави. Личеше си, че Божанов е запознат със ситуацията в съдебната система и с делото, което се води. По начина, по който говори, информацията, която има, личеше, че е от кухнята на специализираното правосъдие“, каза Янкулов.

Групата, чийто лидер е въпросният Божанов, се занимава с посредничество при проблеми с правосъдието на хора с възможности. Когато такъв проблем възникне, те идват и казват „ние можем да решим съответния проблем.“

Начинът на действие е сходен с групата на Петьо Петров – Еврото от едно друго наше разследване. Те са две различни групи, но със сходен начин на действие. Там където се „решават“ проблеми, това винаги е в кавички. Когато такава група види възможност за агресивно действие срещу хората, чиито проблеми решава, тя го осъществява, както се случи с Петьо Петров. Там където се решават проблеми, се и създават.

Членовете на тези групи са хора, които имат контакти по високите етажи на правосъдието, МВР, ДАНС, Антикорупционната комисия. Членове на мрежата на Божанов са бивши служители на службите. Самият Божанов е лице от контингента, най-общо казано”, каза още той. Потенциално намесен е в много имотни измами.

Щом групата може да назначи съпругата на Божанов в ГДБОП, това е пример за влиянието, което има по върховете на управлението.

Правосъдната система и правоохранителните органи не се задействаха по адекватен начин на данните, които извадихме с достатъчна конкретика в това разследване. Така се случи и с „Осемте джуджета“, което излезе година преди това. Това беше много добър повод на институциите да си изчистят къщата, ако имаха такова желание.

Това не беше направено и сам по себе си този факт говори за нивата, които са достигали тези криминални организации.

Има звена в институциите, които са натоварени да разкриват именно такива случаи. Някакъв резултат от тяхната дейност за толкова много години ние знаем ли? Не. Какви престъпления са разкрити от Антикорупционната комисия?

Изчезна и предполагаемият лидер на другата такава мрежа, Петьо Петров-Еврото. Сега Божанов е убит.

Тази повтаряемост може би трябва да ни наведе на мисълта, че има ликвидиране на лидерите на такива организации, за да не стане обществено достояние информацията, с която разполагат тези групи.

Няма съмнение, че такива хора имат много информация за много хора от властта”, каза Янкулов.

Линк към цялото интервю с Андрей Янкулов


Сподели:

Медиите за нас

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки