Андрей Янкулов: Ако си затънал в екскрементите, трудно можеш да си чистачът

Коментар на Андрей Янкулов:
Според прессъобщението на СРП от 31.05.2023 г., с което се обяви привличането като обвиняем на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, прокуратурата се е самосезирала на 29.05.2023 г. по медийни публикации за принуда и противозаконно използване на технически средства, предназначени за негласно събиране на информация.
Т.е. на 29.05.2023 г. е започнато разследването и до 31.05.2023 г. вече са извършени необходимите процесуално-следствени действия, чрез които са събрани достатъчно доказателства за привличане на Петров в качеството на обвиняем.
Невероятна процесуална бързина.
За сравнение, през 2020 г., след публикуването на „Осемте джуджета“, СГП се самосезира по медийни публикации, но за да започне предварителна проверка с цел тепърва да събира достатъчно данни, от които евентуално да направи извод дали въобще има извършено престъпление, за да може дори да започне разследване. Това беше, след като главният прокурор Гешев публично неглижира изнесеното, като обясняваше, че това са някакви свободни съчинения на НПО-та, свързани с олигарси, които той мачка, но така или иначе всичко трябвало да бъде и щяло да бъде проверено. Как беше проверено обаче никой никога така и не разбра, защото резултат от тази проверка до ден-днешен не е оповестен. Със сигурност привлечени като обвиняеми няма, и то не за по-малко от два дни, а за повече от две години.
Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче.
В „Осемте джуджета“ невероятната процесуална бързина по сигналите на Илия Златанов срещу сина му, след продължително затишие, настъпваше след подписването на един запис на заповед за 3 милиона лева в полза на Любена Петрова. И след това полицейки лампи, претърсвания и изземвания, прессъобщения и арести.
Тук вероятно бихме могли да намерим обяснението за изключителната процесуална трансформация във вчерашното свидетелство на Любена, че бившият ѝ съпруг е писал писмото до главния прокурор, с което го „съветва“ да се оттегли от поста.
Има и някои по-дребни, но важни, нюанси, като например защо „опраскването“ на Петров не върви по линия на някое ОПГ или друго по-тежко престъпление на ниво окръжна прокуратура (за София СГП), както обикновено стават нещата, а го търсят за нищо и никаква принуда на районно ниво. Някои вадени с ченгел недомлъвки на Любена от разговора ѝ с нас може би хвърлят известна светлина защо ръководството няма доверие на СГП да работи по Еврото.
При всички положения обаче, повече от очевидно е, че правото няма нищо общо в нито един от двата казуса, в нито едно от диаметрално противоположните му развития.
Това за надяващите се, че някой, който до скоро е стискал очите, сега бил прогледнал и щял „да ги почва“.
Първо, ако въобще ще ги почва, пак ще бъде избирателно, защото друг начин просто няма, когато и ти сам си толкова надълбоко в тези екскременти, и, второ, понеже такива катарзиси не виждаме за първи път и знаем как обикновено се развиват, най-вероятно няма дори съвсем да ги почне, а само малко.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да изслуша Андрей Янкулов за "Осемте джуджета"

Министърът на правосъдието е включил темата за „Осемте джуджета“ в дневния ред на заседанието на ВСС този четвъртък

Любена Павлова: Борислав Сарафов и Петьо Петров са били съдружници – единият в системата, другият - извън нея.

АКФ: Прокурорската колегия на ВСС няма правомощията да назначава временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Сигнал срещу Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване във връзка с „Осемте джуджета“

Предложение за публично изслушване на магистрати по казуса "Осемте джуджета"

Андрей Янкулов: Пъзелът "Осемте джуджета" се реди от всички данни в съвкупност

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова. ВТОРА ЧАСТ

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

МВР проверява кои полицаи са охранявали Пепи Еврото

Връзката на Младен Маринов с "Осемте джуджета" се потвърди. Докъде стигна проверката на ГДБОП