Андрей Янкулов, АКФ: В изявленията на Сарафов има три важни обвинения към главния прокурор

Андрей Янкулов коментира напрежението в отношенията между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов след взрива, свързан с кортежа на главния прокурор преди седмица.
„Първото обвинение е, че прокуратурата е навлязла на политическия терен.
Тук въпросът, който трябва да се постави е: това от вчера ли е? Или едва вчера го е разбрал господин Сарафов? Във всички действия на ръководството на прокуратурата Сарафов също е участвал. Ръководството на прокуратурата е било монолитно.
Вторият упрек към главния прокурор е, че е манипулирал общественото мнение дали семейството му е било застрашено при предполагаемия опит за покушение. Тук трябва отново да се постави въпроса защо г-н Сарафов не опроверга тази информация?
Третият упрек е, че Гешев се е намесил в разследването на инцидента, като е разпоредил да се осигури достъп до местопроизшествието на „мистериозен израелски експерт“, допълни Андрей Янкулов.
Главният прокурор не може да дава указания по конкретни разследвания. Самият той е казвал многократно „Аз съм само един административен ръководител, не мога да се меся по дела.“ В този случай се оказва, че именно Гешев е разпоредил това лице да бъде допуснато до местопроизшествието.
Няма законово основание за такова разпореждане. В този случай той е и в очевиден конфликт на интереси като пострадал от предполагаемо престъпление, поясни Янкулов.
Такива устни указания са незаконни и не е следвало да бъдат изпълнявани. И се поставя въпроса защо Сарафов и следователите, които са били на местопроизшествието, са изпълнили такова противозаконно указание. „Дайте достъп на лицето Х, което“, сега казва зам.-главният прокурор, „не го познавам, не го знам какъв е, не знам каква е неговата експертиза.“
И въпреки това той бива допуснат до едно местопроизшествие.
Докато се изясняват обстоятелствата, Иван Гешев би трябвало да излезе в отпуск, „но в нашата действителност дали ще излезе или не, няма значение“, коментира Андрей Янкулов в предаването „Преди всички“.
„Той може от Америка да контролира нещата. Може в отпуск да ги контролира.“
„Независимо разследване не може да бъде осигурено.
Изводът, който се налага е, че в случаите, когато са засегнати много съществени интереси от едно разследване, независимо какво, животът е показал, че тези разследвания не са обективни. Не може да се гарантира тяхната независимост при сега действащата законова рамка“, обобщи Янкулов.

 

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма