Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Андрей Янкулов, АКФ, пред „Здравей, България“:

Магистратите, които участват в схемите на Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, се разследват единствено от Софийска градска прокуратура.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Прокурорът, който ги разследва, е пряко подчинен на тези, за които се твърди, че са замесени: административния ръководител на Софийска градска прокуратура, заместник-административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура, която е висшестоящата прокуратура. Той е излъчен от това ръководство да бъде в Специализиран отдел, който сега разследва. Преписката е разпределена в този Специализиран отдел от същото това административно ръководство.

Как да очакваме безпристрастно разследване? Получава се едно „саморазследване“.

Реално саморазследване от самата институция прокуратура е много малко вероятно да се очаква, именно заради високите нива на потенциална замесеност. Пред вид инфилтрирането тук няма как да стане.

Въпроси на АКФ към вътрешния министър:

В последните дни пуснахме няколко снимки в помощ на вътрешния министър – нека да установи пък евентуално дали тези лица не са полицаи, които са осъществявали охранителна дейност. И то не само на въпросното заведение „SS club“, ами на Мартин Божанов, който са пътували с него и са му осигурявали достъп до различни учреждения.

Най-вероятно самият Божанов е бил сътрудник на МВР – затова се мълчи така усърдно по тази тема. Това би потвърдило мнението, че много криминални елементи през годините са били сътрудници под една или друга форма на полицията или службите, с което е отварян чадър над тяхната дейност и е давана легитимация на служителите, които уж работят с тях, и когато срещу тях постъпи сигнал, те като сътрудници на службите, разбират за този сигнал.

И още един въпрос към вътрешния министър: вярно ли е, че една от проверките в МВР е установила 12 полицейски служители, които са охранявали ресторант „Осемте джуджета“? Нека министърът да потвърди или отрече тази информация.

Паралелна правосъдна структура

Мрежите са като паралелна правосъдна структура: едно място – „Осемте джуджета“ или „SS club“ – което е като съдебна сграда – отвън има полицейска охрана. Вътре се води паралелно деловодство – чували, както твърди прокурор Зартова, със заготовки на прокурорски преписки. Паралелни заплати са изплащани.

Мащабът се оказва изключително сериозен.

Линк към цялото интервю


Сподели:

Медиите за нас

Временната парламентарна комисия за проверка на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша представители на АКФ и апелативния прокурор в София Емил Петров

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Николай Стайков: Голямото ми притеснение е, че разследването на модела Божанов ще бъде извършено частично, избирателно и не докрай.

Парламентът създаде временна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса

Андрей Янкулов: Хора като Божанов и Еврото поддържат картотека с информация

Николай Стайков: Мартин Божанов беше собственик на затворен клуб за магистрати, който се е използвал за неформални връзки