АКФ за решението на КПКОНПИ за Слави Трифонов: Институциите отново насърчават политиците да нарушават закона

Тайна е дали Слави Трифонов е проверен от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), какъв е резултатът от проверката, глобен ли е и с колко. Това се разбира от отговора, който комисията е изпратила на въпроси на „Дневник“ по повод неподадените имотни декларации на Трифонов, които той дължи две поредни години като лидер на партия „Има такъв народ“ и като депутат в 45-ото Народно събрание.

КПКОНПИ отказва информация с мотива, че това „са лични данни, а предоставянето им може да затрудни бъдеща имуществена проверка, както и да попречи на бъдещ иск на комисията за отнемане на незаконно имущество.“

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Това е втори случай в последните месеци, когато официална институция отказва да разкрие детайли за публични лица, които не са подали информация, дължима по закон.

През юли 2022 Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на ДАНС да предостави на АКФ имената на политиците и магистратите, за които е установила, че не са декларирали свои недвижими имоти и банкови сметки в чужбина.

И в двата случая институциите отправят ясно послание към публичните лица: дори и да нарушат закона, като не декларират имотите и сметките си, няма кой да ги санкционира и дори няма кой да обяви извършеното нарушение.

„Липсата на адекватна санкция за това, че не е подадена декларация, не позволява да се постигне целта на закона: прозрачност и информираност на обществото за средствата на лицата, които заемат висши публични длъжности“, коментира Даниела Пенева от АКФ.

„Трябват адекватни санкции, които действително да мотивират политиците да подават декларации. Например, политическите партии, чиито председатели не са подали декларация, не би трябвало да могат да се регистрират за участие в избори, или да получават държавна субсидия.“

Вижте интервю по темата с Даниела Пенева тук


Сподели:

Прессъобщения

След окончателно решение на ВАС: КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

АКФ праща на Европейския съд по правата на човека отказа на КПКОНПИ да публикува решенията си относно конфискацията на незаконно придобито имущество

За КПКОНПИ решенията на съда не важат: комисията не разсекрети решенията си за отнемане на имущество

Административният съд: Решенията на КПКОНПИ не могат да са служебна тайна и трябва да бъдат публикувани

КПКОНПИ незаконно е засекретила всички свои решения за отнемане на имущество

Открито писмо на АКФ до народните представители от 47-то Народно събрание: Настояваме за задълбочена проверка на дейността на КПКОНПИ

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб

Съвместна позиция на пет неправителствени организации относно процедура по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

Роднина на заместник-кмета по строителството в Перник печели обществена поръчка за ремонт в града