АКФ се солидаризира с Асоциацията на европейските журналисти – България и остро осъжда действията на властите срещу журналистката Мария Цънцарова.

АКФ се солидаризира с позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) и остро осъжда действията на властите срещу журналистката Мария Цънцарова.

За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР заради разследването ѝ, разкрило, че докато ПП “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Целта на разпитите е била Цънцарова да разкрие източниците си на информация за това разследване.

По информация на АЕЖ прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по случая.

Последната информация е особено притеснителна предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от ПП “Възраждане”.

По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването.

Както АЕЖ припомня, съгласно становище на Комисията по журналистическа етика от 24 май 2015 г.:

  • Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни.
  • Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд.

От АКФ се присъединяваме се към искането на АЕЖ властите да преустановят незабавно натиска над журналистката Мария Цънцарова, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита.

Цялата позиция на АЕЖ можете да прочетете тук

 


Сподели: