АКФ пита служебния министър на вътрешните работи: Поела ли е държавата контрола върху границата?

Антикорупционният фонд (АКФ) попита днес служебния министър на вътрешните работи за разминаванията между негово изказване по повод частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД и определение на съда, постановено няколко дни по-рано.

Разминаванията са относно основанията на полицията да ограничи достъпа на служителите на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, както и относно действителното прекратяване на дейността на лабораторията на границата.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

На 2 март 2023 министър Демерджиев посети Контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“ [1] и съобщи, че Гранична полиция е отнела достъпа и пропуските на служителите на частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД от 6 сгради държавна собственост, намиращи се на българо-турската граница.

По думите на министъра акцията е станала в изпълнение на заповедта на областния управител на Хасковска област за принудително изземване на 6 сгради държавна собственост от „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, в който се е намирала лабораторията на частното дружество.

В същото изказване министърът заявява, че с тези действия се прави „поредна стъпка към възстановяването на държавния контрол на границата“, след като още през лятото на 2022 година държавата е установила постове на жандармерията, частното дружество е спряло да извършва дейност по вземане на проби на границата, а конкретните помещения, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да функционират.

Информацията в изказването на министър Демерджиев се разминава с постановеното няколко дни по-рано – на 27 февруари 2023 – определение на Административен съд – София-град (АССГ)[2], с което съдът спира предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на Хасково за принудително изземване.

По закон заповедта на областният управител по чл. 80 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) има предварително изпълнение, т е. същата подлежи на изпълнение незабавно, независимо от евентуално обжалване. С определението от 27.02. АССГ спира предварителното изпълнение на заповедта, като се позовава на твърдения на самото „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, че продължава да извършва две стопански дейности на границата – обработка на проби в лабораторията му и товаро-разтоварна дейност, спирането на които би нанесло значителни вреди на дружеството и клиентите му.

Във връзка с противоречивата информация в определението на съда и изказването на министъра, от АКФ му задават следните три въпроса:

1.На какво основание МВР „отнема достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, предмет на заповедта на областния управител“, при положение че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното изпълнение на тази заповед?

2.Към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва ли обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните?

В изказването на министъра се заявява, че „всички проби, които се взимат, ги взима държавата, а конкретните помещения не функционират“. Същевременно, съдебният състав на АССГ спира изпълнението на заповедта поради твърдения на частното дружество, че извършва стопански дейности в помещенията, чието спиране би „му причинило значителни и трудно поправими вреди, по значимост противопоставими на обществения интерес.“

„Бихме искали да потвърдите дали към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните? От кой момент през 2022 г. е спряла да извършва всяка от двете дейности – обработване на проби и товаро-разтоварна дейност, за какъв период и откога е възстановена възможността ѝ отново да ги извършва?“ питат още от Антикорупционния фонд.

3.АКФ припомня и предишно изказване[3] на министъра от януари 2023, в което той заявява, че МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисвана лабораторията, включително и на информацията, установена от Националната агенция по приходите (НАП), че редица касови апарати в обекта не са били свързани фискално със системата на НАП.

„Бихме искали да научим дали в МВР вече са образувани преписки по започнатото разследване? На какъв етап е разследването и какво е установено към настоящия момент?“, питат от АКФ.

Настоящите действия на служебния министър идват след като няколко служебни и редовни правителства се опитват от 2021 г. насам да върнат упражняването на фитосанитарен контрол на българо-турската граница в ръцете на държавата. От декември 2012 г. до април 2022 г., пробите за фитосанитарен контрол на българо-турската граница се изследват само и единствено в частната лаборатория на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“, разположена в сграда на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на ГКПП „Капитан Андреево“, въз основа на договор за наем. Самите стоки, от които се взимат пробите, се разтоварват и предоставят на държавните инспектори от служители на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“. Договорът за наем на помещенията е удължен в последния работен ден на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков направи опит да отстрани частната компания и да върне фитосанитарния контрол на границата на БАБХ. „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“ обжалва действията на БАБХ и през юли 2022 Върховния административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедите на БАБХ и възстанови контрола на частната фирма до окончателното приключване на всички дела.

„Вярваме че връщането в ръцете на държавните органи на дейностите по упражняване на контрол на КПП „Капитан Андреево“ е в интерес на всички български и европейски граждани.

Настояваме за изясняването на въпросите, които задаваме по-горе, тъй като то ще позволи на обществото да си състави ясна преценка за развитието на казуса и действията на институциите по него“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

[1] От 02.03.2023 https://fb.watch/jeFB9HiEKL/

[2] https://acf.bg/wp-content/uploads/2023/03/Act_Content-1-1.pdf

[3] От 12 януари 2023 https://fb.watch/jfOuYfbdKG/


Сподели:

Прессъобщения

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за доклада на спецкомисията по случая „Нотариуса“

Андрей Янкулов: Съдиите и прокурорите във връзка с Еврото и Нотариуса са в постоянен страх да не започнат да изтичат техни разговори, снимки и видеа. Каква независимост на съдебната система може да има тогава?

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

Отворено писмо на граждански организации: Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност

„Вълкът на Върбовка“. Как с подкрепа от властите Румен Гайтански се доближава до построяването на най-големия инсинератор за боклуци в България

В управителния съвет на АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество, свързвано със съмнения за сериозни злоупотреби

АКФ призовава за спазване на гаранциите за защита на околната среда и разумни мерки за насърчаване на инвестициите

Магистрати, полицаи, адвокати: Какво ГДБОП е подала в прокуратурата за групата на Мартин Божанов преди две години?

Доклад на Държавния департамент: „Независимостта на съдебната власт в България е компрометирана, магистратите са податливи на политически натиск“

АКФ работи по анализ на дейността на местните власти в борбата с корупцията и конфликта на интереси

Медиите за нас

"Нойе Цюрхер Цайтунг": АКФ действа, дори когато институциите не действат

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

МВР потвърди, че бившият шеф на антимафиотите е "осъществявал контакт" с Нотариуса

Николай Стайков: Да закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“

Свободна Европа: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високо ниво в ГДБОП

Публикация на Капитал: "Прегрупиране: Свидетелите на Гешев преминават към Сарафов"

Николай Стайков, АКФ: Ако не спрем схемите сега, някой друг ще има още по-корумпираща хватка върху съдебната система

Андрей Янкулов, АКФ: Хора, които са потенциално замесени в прокуратурата, в момента трябва сами да се разследват

Районният прокурор на София Невена Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки след скандала за групата на Мартин Божанов за влияние в съдебната система

Видео

Play video icon

„Вълкът на Върбовка“. Как с подкрепа от властите Румен Гайтански се доближава до построяването на най-големия инсинератор за боклуци в България

Play video icon

Проектът на Вълка за огромен инсинератор край Павликени забуксува след граждански протести, но последната дума има ВАС

Play video icon

По диагонала на закона

Play video icon

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

Play video icon

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

Play video icon

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

Play video icon

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Play video icon

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса

Play video icon

Кой кадрува в Сметната палата?