АКФ пита служебния министър на вътрешните работи: Поела ли е държавата контрола върху границата?

Антикорупционният фонд (АКФ) попита днес служебния министър на вътрешните работи за разминаванията между негово изказване по повод частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД и определение на съда, постановено няколко дни по-рано.

Разминаванията са относно основанията на полицията да ограничи достъпа на служителите на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, както и относно действителното прекратяване на дейността на лабораторията на границата.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

На 2 март 2023 министър Демерджиев посети Контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“ [1] и съобщи, че Гранична полиция е отнела достъпа и пропуските на служителите на частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД от 6 сгради държавна собственост, намиращи се на българо-турската граница.

По думите на министъра акцията е станала в изпълнение на заповедта на областния управител на Хасковска област за принудително изземване на 6 сгради държавна собственост от „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, в който се е намирала лабораторията на частното дружество.

В същото изказване министърът заявява, че с тези действия се прави „поредна стъпка към възстановяването на държавния контрол на границата“, след като още през лятото на 2022 година държавата е установила постове на жандармерията, частното дружество е спряло да извършва дейност по вземане на проби на границата, а конкретните помещения, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да функционират.

Информацията в изказването на министър Демерджиев се разминава с постановеното няколко дни по-рано – на 27 февруари 2023 – определение на Административен съд – София-град (АССГ)[2], с което съдът спира предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на Хасково за принудително изземване.

По закон заповедта на областният управител по чл. 80 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) има предварително изпълнение, т е. същата подлежи на изпълнение незабавно, независимо от евентуално обжалване. С определението от 27.02. АССГ спира предварителното изпълнение на заповедта, като се позовава на твърдения на самото „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, че продължава да извършва две стопански дейности на границата – обработка на проби в лабораторията му и товаро-разтоварна дейност, спирането на които би нанесло значителни вреди на дружеството и клиентите му.

Във връзка с противоречивата информация в определението на съда и изказването на министъра, от АКФ му задават следните три въпроса:

1.На какво основание МВР „отнема достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, предмет на заповедта на областния управител“, при положение че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното изпълнение на тази заповед?

2.Към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва ли обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните?

В изказването на министъра се заявява, че „всички проби, които се взимат, ги взима държавата, а конкретните помещения не функционират“. Същевременно, съдебният състав на АССГ спира изпълнението на заповедта поради твърдения на частното дружество, че извършва стопански дейности в помещенията, чието спиране би „му причинило значителни и трудно поправими вреди, по значимост противопоставими на обществения интерес.“

„Бихме искали да потвърдите дали към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните? От кой момент през 2022 г. е спряла да извършва всяка от двете дейности – обработване на проби и товаро-разтоварна дейност, за какъв период и откога е възстановена възможността ѝ отново да ги извършва?“ питат още от Антикорупционния фонд.

3.АКФ припомня и предишно изказване[3] на министъра от януари 2023, в което той заявява, че МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисвана лабораторията, включително и на информацията, установена от Националната агенция по приходите (НАП), че редица касови апарати в обекта не са били свързани фискално със системата на НАП.

„Бихме искали да научим дали в МВР вече са образувани преписки по започнатото разследване? На какъв етап е разследването и какво е установено към настоящия момент?“, питат от АКФ.

Настоящите действия на служебния министър идват след като няколко служебни и редовни правителства се опитват от 2021 г. насам да върнат упражняването на фитосанитарен контрол на българо-турската граница в ръцете на държавата. От декември 2012 г. до април 2022 г., пробите за фитосанитарен контрол на българо-турската граница се изследват само и единствено в частната лаборатория на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“, разположена в сграда на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на ГКПП „Капитан Андреево“, въз основа на договор за наем. Самите стоки, от които се взимат пробите, се разтоварват и предоставят на държавните инспектори от служители на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“. Договорът за наем на помещенията е удължен в последния работен ден на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков направи опит да отстрани частната компания и да върне фитосанитарния контрол на границата на БАБХ. „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“ обжалва действията на БАБХ и през юли 2022 Върховния административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедите на БАБХ и възстанови контрола на частната фирма до окончателното приключване на всички дела.

„Вярваме че връщането в ръцете на държавните органи на дейностите по упражняване на контрол на КПП „Капитан Андреево“ е в интерес на всички български и европейски граждани.

Настояваме за изясняването на въпросите, които задаваме по-горе, тъй като то ще позволи на обществото да си състави ясна преценка за развитието на казуса и действията на институциите по него“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

[1] От 02.03.2023 https://fb.watch/jeFB9HiEKL/

[2] https://acf.bg/wp-content/uploads/2023/03/Act_Content-1-1.pdf

[3] От 12 януари 2023 https://fb.watch/jfOuYfbdKG/


Сподели:

Прессъобщения

Доклад на Държавния департамент на САЩ цитира АКФ: „Наказателните производства в България не адресират корупцията по високите етажи на властта“

Доказано истински са част от сниманите банкноти от 500 евро, за които се предполага, че са от нощното шкафче на бившия премиер Борисов

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Прокуратурата е прекратила наказателно производство по „Осемте джуджета“, защото не е открила престъпление

Финансовото министерство на САЩ e отхвърлило жалбата на Пеевски срещу санкциите по "Магнитски"

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Какво премълча прокуратурата в отчета си за санкционираните по закона “Магнитски“?

Николай Стайков, АКФ: Не бих искал да съм главен прокурор в понеделник сутрин.

САЩ наложи санкции на Румен Овчаров, Владислав Горанов, Николай Малинов и още двама за широко участие в корупционна дейност в България

Видео

Play video icon

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Play video icon

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

Селото, влюбено в ГЕРБ

Play video icon

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск

Play video icon

Правилата на Буковлък

Play video icon

„Нашата партия - номер едно“: Свидетелски разказ за гласуване вместо избиратели и заплахи в изборния ден в с. Брезница

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“, нов свидетел от община Симитли

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“: Още един разказ от първа ръка за фрапиращи нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов