АКФ пита служебния министър на вътрешните работи: Поела ли е държавата контрола върху границата?

Антикорупционният фонд (АКФ) попита днес служебния министър на вътрешните работи за разминаванията между негово изказване по повод частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД и определение на съда, постановено няколко дни по-рано.

Разминаванията са относно основанията на полицията да ограничи достъпа на служителите на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, както и относно действителното прекратяване на дейността на лабораторията на границата.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

На 2 март 2023 министър Демерджиев посети Контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“ [1] и съобщи, че Гранична полиция е отнела достъпа и пропуските на служителите на частното дружество „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД от 6 сгради държавна собственост, намиращи се на българо-турската граница.

По думите на министъра акцията е станала в изпълнение на заповедта на областния управител на Хасковска област за принудително изземване на 6 сгради държавна собственост от „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, в който се е намирала лабораторията на частното дружество.

В същото изказване министърът заявява, че с тези действия се прави „поредна стъпка към възстановяването на държавния контрол на границата“, след като още през лятото на 2022 година държавата е установила постове на жандармерията, частното дружество е спряло да извършва дейност по вземане на проби на границата, а конкретните помещения, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да функционират.

Информацията в изказването на министър Демерджиев се разминава с постановеното няколко дни по-рано – на 27 февруари 2023 – определение на Административен съд – София-град (АССГ)[2], с което съдът спира предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на Хасково за принудително изземване.

По закон заповедта на областният управител по чл. 80 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) има предварително изпълнение, т е. същата подлежи на изпълнение незабавно, независимо от евентуално обжалване. С определението от 27.02. АССГ спира предварителното изпълнение на заповедта, като се позовава на твърдения на самото „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД, че продължава да извършва две стопански дейности на границата – обработка на проби в лабораторията му и товаро-разтоварна дейност, спирането на които би нанесло значителни вреди на дружеството и клиентите му.

Във връзка с противоречивата информация в определението на съда и изказването на министъра, от АКФ му задават следните три въпроса:

1.На какво основание МВР „отнема достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, предмет на заповедта на областния управител“, при положение че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното изпълнение на тази заповед?

2.Към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва ли обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните?

В изказването на министъра се заявява, че „всички проби, които се взимат, ги взима държавата, а конкретните помещения не функционират“. Същевременно, съдебният състав на АССГ спира изпълнението на заповедта поради твърдения на частното дружество, че извършва стопански дейности в помещенията, чието спиране би „му причинило значителни и трудно поправими вреди, по значимост противопоставими на обществения интерес.“

„Бихме искали да потвърдите дали към настоящия момент „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД извършва обработване на проби или товаро-разтоварна дейност във връзка с граничния контрол по безопасност на храните? От кой момент през 2022 г. е спряла да извършва всяка от двете дейности – обработване на проби и товаро-разтоварна дейност, за какъв период и откога е възстановена възможността ѝ отново да ги извършва?“ питат още от Антикорупционния фонд.

3.АКФ припомня и предишно изказване[3] на министъра от януари 2023, в което той заявява, че МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисвана лабораторията, включително и на информацията, установена от Националната агенция по приходите (НАП), че редица касови апарати в обекта не са били свързани фискално със системата на НАП.

„Бихме искали да научим дали в МВР вече са образувани преписки по започнатото разследване? На какъв етап е разследването и какво е установено към настоящия момент?“, питат от АКФ.

Настоящите действия на служебния министър идват след като няколко служебни и редовни правителства се опитват от 2021 г. насам да върнат упражняването на фитосанитарен контрол на българо-турската граница в ръцете на държавата. От декември 2012 г. до април 2022 г., пробите за фитосанитарен контрол на българо-турската граница се изследват само и единствено в частната лаборатория на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“, разположена в сграда на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на ГКПП „Капитан Андреево“, въз основа на договор за наем. Самите стоки, от които се взимат пробите, се разтоварват и предоставят на държавните инспектори от служители на „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“. Договорът за наем на помещенията е удължен в последния работен ден на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. редовното правителство на Кирил Петков направи опит да отстрани частната компания и да върне фитосанитарния контрол на границата на БАБХ. „ЕВРОЛАБ 2011“ ЕООД“ обжалва действията на БАБХ и през юли 2022 Върховния административен съд отмени предварителното изпълнение на заповедите на БАБХ и възстанови контрола на частната фирма до окончателното приключване на всички дела.

„Вярваме че връщането в ръцете на държавните органи на дейностите по упражняване на контрол на КПП „Капитан Андреево“ е в интерес на всички български и европейски граждани.

Настояваме за изясняването на въпросите, които задаваме по-горе, тъй като то ще позволи на обществото да си състави ясна преценка за развитието на казуса и действията на институциите по него“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

[1] От 02.03.2023 https://fb.watch/jeFB9HiEKL/

[2] https://acf.bg/wp-content/uploads/2023/03/Act_Content-1-1.pdf

[3] От 12 януари 2023 https://fb.watch/jfOuYfbdKG/


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма