АКФ осъди Министъра на Енергетиката да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ „Марица Изток 2“ от студения резерв

С окончателно решение на Административен съд София-град от 20.08.2019 г. Антикорупционният фонд осъди Министъра на Енергетиката да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ „Марица Изток 2“ от договора за „студен резерв“ през пролетта на 2018 г. Според съда отказът на Министър Петкова да предостави търсената информация е изцяло незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й.

Припомняме, че отказът от „студен резерв“ на най-големия държавен ТЕЦ отвори пътя на ТЕЦ „Варна“ към многомилионните търгове за студен резерв. Въпреки разкритията на АКФ от юни 2019 г. за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец ТЕЦ „Варна“ отново получи от ЕСО договор за „студен резерв“ до юли 2020г. Видео за разследването на АКФ може да видите тук.

Както е известно, от есента на 2018 г. мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на ТЕЦ “Варна“ е Ахмед Доган.


Сподели:

Харесайте ни!


This will close in 140 seconds