АКФ осъди БАБХ да предостави информация за инсинераторите

С Решение от 18.12.2019 г., получено вчера (14.01.2020 г.) Административен съд София град отмени по жалба на Фондация „Антикорупционен фонд“ отказа на Българската агенция по безопастност на храните да предостави достъп до обществена информация, касаеща отчетените месечни количества обезвредени животински отпадъци. Решението също задължава БАБХ да обяви месечните суми изплатени на фирмите с инсинератори – „Син Кръст“ ЕООД и „Еко БГ – СЖП“ ЕООД.

Според съда липсват каквито и да било мотиви, обосноваващи твърденията на БАБХ, че исканата информация представлява търговска тайна и разкриването й би довело до нелоялна конкуренция.

От агенцията са нарушили ЗДОИ като изобщо не са извършили преценка за наличие на надделяващ обществен интерес. Съдът приема, че напълно „незаконосъобразно“ и „недопустимо“, че БАБХ са изискали от заявителя да доказва надделяващ обществен интерес. Съдът е категоричен, че БАБХ изобщо не е трябвало да искат съгласие за разкриване на информацията от фирмите с инсинератори, а първо е следвало да направят преценка за наличие на надделяващ обществен интерес, защото ако такъв е налице, съгласието на фирмите – изпълнители е без значение и достъп трябва да се предостави. Цялото решение вижте тук.

Припомняме, че в разследване на АКФ и Генка Шикерова от август 2019 г., разкрихме множество данни за нарушения на Закона за обществени поръчки, в резултат на което неправомерно са разходвани 30 млн. лв. през 2018 – 2019 г. и са сключени договори за още 30 млн. лв. за 2020 г., мотивирани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка – чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичи грип. Същевременно, липсват публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от тези епидемии. (цялото разследване вижте тук)

В момента в БАБХ тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, започнала по сигнал на АКФ.

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност