АКФ организира семинар в подкрепа на независимата журналистика в България

Антикорупционният фонд и Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ съвместно организираха семинар, в които бяха дискутирани практически мерки за подкрепа на независимата журналистика в България.

„Независимите журналисти в България са изправени пред разнообразни предизвикателства като силен икономически и политически натиск, съдебни дела, целящи да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране, откази от предоставяне на информация от институциите и др. С този семинар искаме да очертаем какви са предизвикателствата пред независимата журналистика в България и Европа и как реално можем да подкрепим независимите журналисти“ заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

В семинара взеха участие 35 журналисти от 17 медии от цялата страна, отразяващи работата на институциите на национално, регионално и общинско ниво, съдебната система, както и работещи по разследвания на национално и местно ниво. Особен фокус беше поставен  върху журналистите, работещи в регионални медии.

Програмата на семинара включи презентации и отворени дискусии, групирани в теми като солидарността между независимите журналисти, правна рамка и инструменти за подкрепа на журналистите, алтернативни финансови модели за независима журналистика, германският модел за независимост на медиите и ролята на Европа в подкрепата на независимата журналистика.

Ирина Недева и Иван Радев от Асоциацията на Европейските журналисти представиха опита на асоциацията в защита на независими журналисти, подложени на натиск. Бяха представени възможни подходи за засилване на солидарността и сътрудничеството между независимите журналисти, опитът натрупан от първите журналистически сдружения след 1989 г., както и примери за възможна организация от други страни. Беше повдигнат въпросът възможно ли е синдикалното сдружаване на журналистите от различни медии в България, което да защитава трудовите им интереси и редакционната независимост на изданията им? Или сътрудничеството между журналистите трябва да се фокусира най-вече върху взаимна подкрепа в случаи на натиск, взаимно популяризиране на разследванията и материалите и предоставяне на публичност като най-добра защита от атаки.

Лора Георгиева и София Желева от правната програма на Антикорупционния фонд представиха правната рамка в българското и европейското законодателство, възможностите и липсите, които съществуват за осигуряването на ефективна защита на независимите журналисти. Те представиха засилващата се тенденция делата срещу журналисти (SLAPP) да се използват за заглушаването на работата им и мерките, които се взимат на национално и европейско ниво.

Георги Савчев от OFFNews.bg и Илиян Василев, председател на УС на Фондация „Алтернативи и анализи, продуцент на „Алтернативата“ представиха финансовите модели на медиите си и мястото, което заемат в тях възможностите на новите технологии и социалните мрежи за краудфъндинг. В дискусия бяха очертани възможностите и ограниченията пред тези алтернативни финансови модели и доколко те предоставят опция за избягване на финансовата цензура, която е едно от най-често срещаните ограничения на свободата на словото.

Бившият директор на образователния център „Leipzig School of Media Михаел Гефкен представи анализ на работещите страни и недостатъците на германският модел на журналистическа независимост: въпреки по-добрите условия за независимите журналисти, той заяви, че и в немската медийна среда се наблюдават негативни тенденции – загуба на аудитории, свиване на пазара и намаляване на разнообразието от медии. Запазването на добрите условия на работа е плод на постоянна борба и сътрудничество между независимите журналисти в страната, обобщи германският лектор.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб,  очерта нарастващия ангажимент на европейските институции към независимата журналистика. Европейските институции следят много внимателно ситуацията с независимостта на журналистите в държавите-членки и са решени да направят всичко възможно да противодействат на политическия и икономически натиск върху тях. Въпрос на време е да се види дали подкрепата на журналистическата независимост ще приеме формата на европейска директива със задължаващи изисквания или на препоръка към националните правителства.


Сподели:

Прессъобщения

Предложеният "алтернативен" механизъм за разследване на главния прокурор имаше една-единствена цел - да вдигне шум.

Забавена от Агенцията по храните такса от 70 лева оставя "Евролаб" на Капитан Андреево

Немотивираното освобождаване на председателя на Сметната палата е опит за намеса в работата ѝ

Андрей Янкулов участва в конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България"

Андрей Янкулов: Страшното е пречупването на базисни европейски стандарти през някакви наши схващания

За КПКОНПИ решенията на съда не важат: комисията не разсекрети решенията си за отнемане на имущество

Четири неправителствени организации подкрепиха промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се цели по-голяма отчетност на прокуратурата

АКФ с 8 въпроса до министъра на енергетиката относно странния случай с отложеното дело на „БУЛГАРГАЗ“ ЕАД срещу централата на Ахмед Доган „ТЕЦ Варна“

„Обединение за честни избори“ ще работи срещу изборните измами

През 2018 прокуратурата заподозря Миглена Тачева в престъпление по служба след сигнал на АКФ

Медиите за нас

Генерал-майор Пол Х. Пардю ще съветва Антикорупционния фонд

Купеният и контролиран вот и доверието в изборния процес

Фондация „Антикорупционен фонд“ проведе среща-дискусия в Благоевград

Адв. Андрей Янкулов пред ФАКТИ: Работата на КПКОНПИ е обвита в мъгла (ВИДЕО)

Марио Русинов за изборната технология и купеният вот

Най-важното при търсещите аномалии анализи е самото осъзнаване от политиците, че се извършват подобен тип анализи

Der Standard: Още през 2019 АКФ изпраща сигнали до АДФИ и прокуратурата за Капитан Андреево

Андрей Янкулов: Странно е, че заместник-министър е освободен след твърдения за поискан 200 000 лева подкуп, а сега е възстановен на същата длъжност

Андрей Янкулов: Законопроектът за КПКОНПИ дава възможност за външен контрол върху прокуратурата

Глас срещу дърва за огрев, или за купения вот на предстоящите избори