АКФ организира семинар в подкрепа на независимата журналистика в България

Антикорупционният фонд и Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ съвместно организираха семинар, в които бяха дискутирани практически мерки за подкрепа на независимата журналистика в България.

„Независимите журналисти в България са изправени пред разнообразни предизвикателства като силен икономически и политически натиск, съдебни дела, целящи да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране, откази от предоставяне на информация от институциите и др. С този семинар искаме да очертаем какви са предизвикателствата пред независимата журналистика в България и Европа и как реално можем да подкрепим независимите журналисти“ заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

В семинара взеха участие 35 журналисти от 17 медии от цялата страна, отразяващи работата на институциите на национално, регионално и общинско ниво, съдебната система, както и работещи по разследвания на национално и местно ниво. Особен фокус беше поставен  върху журналистите, работещи в регионални медии.

Програмата на семинара включи презентации и отворени дискусии, групирани в теми като солидарността между независимите журналисти, правна рамка и инструменти за подкрепа на журналистите, алтернативни финансови модели за независима журналистика, германският модел за независимост на медиите и ролята на Европа в подкрепата на независимата журналистика.

Ирина Недева и Иван Радев от Асоциацията на Европейските журналисти представиха опита на асоциацията в защита на независими журналисти, подложени на натиск. Бяха представени възможни подходи за засилване на солидарността и сътрудничеството между независимите журналисти, опитът натрупан от първите журналистически сдружения след 1989 г., както и примери за възможна организация от други страни. Беше повдигнат въпросът възможно ли е синдикалното сдружаване на журналистите от различни медии в България, което да защитава трудовите им интереси и редакционната независимост на изданията им? Или сътрудничеството между журналистите трябва да се фокусира най-вече върху взаимна подкрепа в случаи на натиск, взаимно популяризиране на разследванията и материалите и предоставяне на публичност като най-добра защита от атаки.

Лора Георгиева и София Желева от правната програма на Антикорупционния фонд представиха правната рамка в българското и европейското законодателство, възможностите и липсите, които съществуват за осигуряването на ефективна защита на независимите журналисти. Те представиха засилващата се тенденция делата срещу журналисти (SLAPP) да се използват за заглушаването на работата им и мерките, които се взимат на национално и европейско ниво.

Георги Савчев от OFFNews.bg и Илиян Василев, председател на УС на Фондация „Алтернативи и анализи, продуцент на „Алтернативата“ представиха финансовите модели на медиите си и мястото, което заемат в тях възможностите на новите технологии и социалните мрежи за краудфъндинг. В дискусия бяха очертани възможностите и ограниченията пред тези алтернативни финансови модели и доколко те предоставят опция за избягване на финансовата цензура, която е едно от най-често срещаните ограничения на свободата на словото.

Бившият директор на образователния център „Leipzig School of Media Михаел Гефкен представи анализ на работещите страни и недостатъците на германският модел на журналистическа независимост: въпреки по-добрите условия за независимите журналисти, той заяви, че и в немската медийна среда се наблюдават негативни тенденции – загуба на аудитории, свиване на пазара и намаляване на разнообразието от медии. Запазването на добрите условия на работа е плод на постоянна борба и сътрудничество между независимите журналисти в страната, обобщи германският лектор.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб,  очерта нарастващия ангажимент на европейските институции към независимата журналистика. Европейските институции следят много внимателно ситуацията с независимостта на журналистите в държавите-членки и са решени да направят всичко възможно да противодействат на политическия и икономически натиск върху тях. Въпрос на време е да се види дали подкрепата на журналистическата независимост ще приеме формата на европейска директива със задължаващи изисквания или на препоръка към националните правителства.


Сподели:

Прессъобщения

Справка от Министерството на правосъдието потвърди подозренията за престъпна манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, при която вместо съдии с право на глас са гласували други хора

След жалба на АКФ съдът задължи Община Смолян да разкрие информация за обществена поръчка

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Андрей Янкулов: Логичен край за "Барселонагейт", след като Сарафов пое прокуратурата

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Медиите за нас

Андрей Янкулов, АКФ: Нито един държавен орган не е получавал реален мандат да се бори с политическата корупция

Прокуратурата проверява сигнала на АКФ за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет

Андрей Янкулов: Няма да има сериозна промяна след приемането на новия Закон за противодействие на корупцията

Промени в Закона за местното самоуправление целят повече прозрачност на общинските съвети

Андрей Янкулов: Честите промени на антикорупционната комисия показват липсата на концепция

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Лора Георгиева, АКФ: Обществото е лишено от информация за дейността на КПКОНПИ

Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов: Моето усещане е, че особена обществена полза от КПКОНПИ няма