АКФ организира семинар в подкрепа на независимата журналистика в България

Антикорупционният фонд и Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ съвместно организираха семинар, в които бяха дискутирани практически мерки за подкрепа на независимата журналистика в България.

„Независимите журналисти в България са изправени пред разнообразни предизвикателства като силен икономически и политически натиск, съдебни дела, целящи да ги накарат да замълчат, ограничено финансиране, откази от предоставяне на информация от институциите и др. С този семинар искаме да очертаем какви са предизвикателствата пред независимата журналистика в България и Европа и как реално можем да подкрепим независимите журналисти“ заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

В семинара взеха участие 35 журналисти от 17 медии от цялата страна, отразяващи работата на институциите на национално, регионално и общинско ниво, съдебната система, както и работещи по разследвания на национално и местно ниво. Особен фокус беше поставен  върху журналистите, работещи в регионални медии.

Програмата на семинара включи презентации и отворени дискусии, групирани в теми като солидарността между независимите журналисти, правна рамка и инструменти за подкрепа на журналистите, алтернативни финансови модели за независима журналистика, германският модел за независимост на медиите и ролята на Европа в подкрепата на независимата журналистика.

Ирина Недева и Иван Радев от Асоциацията на Европейските журналисти представиха опита на асоциацията в защита на независими журналисти, подложени на натиск. Бяха представени възможни подходи за засилване на солидарността и сътрудничеството между независимите журналисти, опитът натрупан от първите журналистически сдружения след 1989 г., както и примери за възможна организация от други страни. Беше повдигнат въпросът възможно ли е синдикалното сдружаване на журналистите от различни медии в България, което да защитава трудовите им интереси и редакционната независимост на изданията им? Или сътрудничеството между журналистите трябва да се фокусира най-вече върху взаимна подкрепа в случаи на натиск, взаимно популяризиране на разследванията и материалите и предоставяне на публичност като най-добра защита от атаки.

Лора Георгиева и София Желева от правната програма на Антикорупционния фонд представиха правната рамка в българското и европейското законодателство, възможностите и липсите, които съществуват за осигуряването на ефективна защита на независимите журналисти. Те представиха засилващата се тенденция делата срещу журналисти (SLAPP) да се използват за заглушаването на работата им и мерките, които се взимат на национално и европейско ниво.

Георги Савчев от OFFNews.bg и Илиян Василев, председател на УС на Фондация „Алтернативи и анализи, продуцент на „Алтернативата“ представиха финансовите модели на медиите си и мястото, което заемат в тях възможностите на новите технологии и социалните мрежи за краудфъндинг. В дискусия бяха очертани възможностите и ограниченията пред тези алтернативни финансови модели и доколко те предоставят опция за избягване на финансовата цензура, която е едно от най-често срещаните ограничения на свободата на словото.

Бившият директор на образователния център „Leipzig School of Media Михаел Гефкен представи анализ на работещите страни и недостатъците на германският модел на журналистическа независимост: въпреки по-добрите условия за независимите журналисти, той заяви, че и в немската медийна среда се наблюдават негативни тенденции – загуба на аудитории, свиване на пазара и намаляване на разнообразието от медии. Запазването на добрите условия на работа е плод на постоянна борба и сътрудничество между независимите журналисти в страната, обобщи германският лектор.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в Загреб,  очерта нарастващия ангажимент на европейските институции към независимата журналистика. Европейските институции следят много внимателно ситуацията с независимостта на журналистите в държавите-членки и са решени да направят всичко възможно да противодействат на политическия и икономически натиск върху тях. Въпрос на време е да се види дали подкрепата на журналистическата независимост ще приеме формата на европейска директива със задължаващи изисквания или на препоръка към националните правителства.

Newsletter

Абонирайте се за информационния бюлетин на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи.

Вашият имейл адрес:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност