АКФ изпраща за проверка на МВР нов сигнал за връзки между бившия вътрешен министър Младен Маринов и собствениците на „Делта гард“

Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка от министъра на вътрешните работи получена нова информация за връзки между бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и собствениците на охранително дружество „Делта Гард“ ЕООД Димитър Спасов – Каратиста и Марин Милчев Русев. Към такава възможна връзка насочваха и твърдения на свидетели в разследването на АКФ „Осемте джуджета“ от 2020 година.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна записка от полицейски служител при Районно полицейско управление Несебър от 2005 г. Сигналът е без подател, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Докладната записка, приложена към сигнала, излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26.11.2005 година. Последният от проверените автомобили, Фолксваген Туарег, собственост на дружеството „Делта – С“ ООД гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от гр. София. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред“ (СПООР) в град София. Това са били Младен Найденов Маринов от гр. София и Марин Милчев Русев от гр. София. В автомобила са били още лицата Евгени Цветанов Димитров от гр. София и Николай Иванов Минчев от гр. София. Според сигналоподателя, част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобили са били криминално проявени лица. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала.

Полученият от АКФ сигнал потвърждава твърденията на свидетели от разследването „Осемте джуджета“ за връзка на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов със собствениците на охранително дружество „Делта Гард“. Водачът на описания в докладната автомобил Фолксваген Туарег, Димитър Спасов Спасов, известен още като Митко Каратиста, е собственикът на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД до 29.10.2021 г. и герой във филма на АКФ. Единият от двамата легитимирали се като полицейски служители на СПООР гр. София е Марин Милчев Русев, впоследствие едноличен собственик на „Делта – С“ ЕООД и на „Делта Гард“ ЕООД. Другият полицейски служител на СПООР гр. София, е Младен Найденов Маринов, който на 20.09.2018 г. е избран за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази длъжност до 24.07.2020 г.

В разследването „Осемте джуджета“ бяха изнесени твърдения още, че братът на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов е бил шофьор и охранител на бившия

директор на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото, чиито неформален офис в ресторанта „Осемте джуджета“ е охраняван от „Делта Гард“ ЕООД.

След публикуването на всички части на разследването „Осемте джуджета“ АКФ подаде няколко сигнала до Министерство на вътрешните работи, с които поиска цялостна и задълбочена проверка на дейността на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея.

Подадените от АКФ сигнали в периода юли – септември 2020 г., когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, останаха практически без последствия. Според министър Терзийски, извършените проверки не са установили нарушения.

С писмо от 01.09.2021 г. служебният министър на вътрешните работи обаче информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 01.01.2018 г. до 31.03.2020 г. пред ресторант „Осемте джуджета“ постоянно е имало полицейски автомобили. Писмото на министъра съобщава още, че нарушенията от страна на охранително дружество „Делта Гард“ ООД на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани.

„Считаме, че новопостъпилата информация подкрепя основателните съмнения за нерегламентирани връзки между висши служители на МВР и собствениците на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД.

Апелираме за нова вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, както и за максимална прозрачност с оглед високия обществен интерес към изнесените в поредицата „Осемте джуджета“ факти“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Сподели:

Прессъобщения

Андрей Янкулов: Ако Еврото е искал да разкрива тайни, няма да пише сигнали, а да извади видеоархива.

Прокуратурата e привлякла като обвиняеми три лица по казуса „8-те джуджета“

Европейската заповед за арест за Петьо Еврото е оттеглена от прокуратурата?

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да изслуша Андрей Янкулов за "Осемте джуджета"

Министърът на правосъдието е включил темата за „Осемте джуджета“ в дневния ред на заседанието на ВСС този четвъртък

Любена Павлова: Борислав Сарафов и Петьо Петров са били съдружници – единият в системата, другият - извън нея.

АКФ: Прокурорската колегия на ВСС няма правомощията да назначава временно изпълняващ длъжността главен прокурор

Сигнал срещу Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване във връзка с „Осемте джуджета“

Предложение за публично изслушване на магистрати по казуса "Осемте джуджета"

Андрей Янкулов: Пъзелът "Осемте джуджета" се реди от всички данни в съвкупност

Медиите за нас

Андрей Янкулов: Без всеобхватно разследване на всички взаимосвързани случки по казуса „Осемте джуджета“ няма как да се стигне до същината му

Николай Стайков за последните действия на прокуратурата по „Осемте джуджета“: Това не са резултатите, които искаме да видим от едно задълбочено и обективно разследване.

Андрей Янкулов, АКФ: Вследствие на казуси като „Осемте джуджета“ доверието в съдебната власт се разрушава, а Висшият съдебен съвет мълчи.

Атанас Славов пред БНТ: Ще обсъдим "Осемте джуджета" във ВСС

Съдът в Страсбург смята „Осемте джуджета“ за „случай с особено значение“

МВР: Сигнали срещу Пеевски, Борисов и "Осемте джуджета" са сред потъналите в прокуратурата- Дневник

Как прокуратурата помогна на "Делта гард" в битката за отнетия лиценз

Образуваха дисциплинарки срещу трима прокурори от „Осемте джуджета“

МВР проверява кои полицаи са охранявали Пепи Еврото

Връзката на Младен Маринов с "Осемте джуджета" се потвърди. Докъде стигна проверката на ГДБОП