АКФ: Данните за изборен туризъм трябва да са достъпни за обществото

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков обърна внимание на проблема с прекомерния брой новорегистрирани избиратели в някои населени места, което поражда сериозни подозрения за вътрешен изборен туризъм.
Изборният туризъм е тема, която АКФ следи от няколко години. Ярко проявление на тази изборна манипулация е участието на длъжностни лица в схемите за пререгистриране на голям брой избиратели в община Гурково с цел манипулиране на резултатите от изборите през април 2021 г.
Поради важността на този феномен през 2022 г. разработихме методология за изследването му като част от анализа ни КОНТРОЛИРАНИЯТ И КУПЕН ВОТ В БЪЛГАРИЯ, Парламентарни избори, октомври 2022 г. Анализът съдържа и препоръки за събиране на допълнителни данни относно регистрациите по постоянен и настоящ адрес, защото тези данни съдържат индикации за изборни нарушения и помагат за ефективно противодействие на опитите за манипулиране на вота.
Още през август 2022 г. екипът на АКФ предостави на тогавашния министър на вътрешните работи Демерджиев резултатите от работата си.
АКФ оценява усилията на МРРБ за преодоляване на ефектите от изборния туризъм положително. Същевременно трябва да се отбележи, че вероятно подобен сигнал е закъснял, защото изборите са след по-малко от две седмици, а за детайлно разследване и вземане на пълния набор от превантивни мерки вероятно е късно. Такъв тип разследвания отнемат време, като открояването на населени места с екстремни стойности на новорегистрирани избиратели е само първата крачка в усилията за противодействие. Също така, ефективността на тези усилия е пряко свързана с активната дейност по превенция от страна на органите на МВР и прокуратурата.
Отчитаме, обаче, позитивния ефект от това подобна информация да е достояние на обществото и на граждански организации, медии и активисти, които работят по темата. Още когато създавахме методиката знаехме, че статистическите данни могат да бъдат използвани от институциите именно с цел превенция. Изразяваме надежда, че подобни аналитични инструменти ще бъдат използвани все по-активно и за напред.

 

Вижте публикациите тук

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност


Сподели: