Война на трупове

На 8-ми август 2019 г. фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сезира Агенцията за държавна финансова инспекция по сигнал за нередности в обезвреждането на животински трупове и съмнения за липса на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

За подробна хронология на казуса натиснете тук.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през БАБХ за обезвреждане за 2018 г. Подобна сума е изплатена и за 2019 г. Доходоносната дейност е възложена на две фирми – “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”. Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен през 2009 покрай кризата с боклука на столицата (тогава Лазаров е управите на фирма „Новера“.

Важно е да се отбележи, че на фирмите е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

Екипът на АКФ разследва обстоятелствата около обществените поръчки и намери редица нарушения на Закона за обществени поръчки. Например, договорите са удължавани с анекси, които увеличават стойността на възложената дейност и то без да изискват допълнителни гаранции от страна на двете частни дружества. Допуснато е и припокриване на договори.

В отговор на публикуваната информация, Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши проверка по казуса. На 30-ти август АДФИ уведоми АКФ за предприети от тяхна страна мерки във връзка със сигнала на АКФ и със сигнал от страна на прокуратурата.

На 24.09.2019 г. изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев и заместникът му доц. д-р. Тодорка Янковска – Стефанова бяха освободен от заеманите досега постове.

Очакваме резултатите от действията на компетентните органи, както и решение на Административен съд – София град по жалба на АКФ срещу БАБХ за отказ на достъп до публична информация относно методите на контрол, които агенцията упражнява, за да гарантира публичния интерес.


Сподели:

Прессъобщения

След окончателно решение на ВАС: КОНПИ ще трябва да предостави достъп до всички свои решения за отнемане на имущество

По следите на изгубения павилион: Казусът с незаконния строеж на майката на Делян Добрев стигна до ВАС

АДФИ е установила нарушения при 42 % от проверените обществени поръчки, но няма капацитет да провери 65 % от сигналите

Снимки от годишния мониторингов доклад на фондация Антикорупционен фонд

Представяне на Годишния мониторингов доклад на АКФ "Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване"

Участие на АКФ в 21-то издание на Международната конференция срещу корупцията във Вилнюс, Литва

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия за доклада на спецкомисията по случая „Нотариуса“

Андрей Янкулов: Съдиите и прокурорите във връзка с Еврото и Нотариуса са в постоянен страх да не започнат да изтичат техни разговори, снимки и видеа. Каква независимост на съдебната система може да има тогава?

ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

Отворено писмо на граждански организации: Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност

Медиите за нас

Временната парламентарна комисия за проверка на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша представители на АКФ и апелативния прокурор в София Емил Петров

Клуб Z: Как се стигна до санкционирането на Пеевски по "Магнитски"

Андрей Янкулов, АКФ: Зависимостите в правосъдието достигат до политически етажи, където няма желание за задълбаване по темата

Андрей Янкулов: Реалното упражняване на властта в публичния сектор не се променя

Андрей Янкулов, АКФ: Обвинението на прокуратурата срещу Пепи Еврото е абсурдно и има за цел да се демонстрира работа

Разследван за "Осемте джуджета" прокурор се връща на работа заради липса на доказателства

Андрей Янкулов: Статуквото държи реалната власт, дори и без правителство

"Нойе Цюрхер Цайтунг": АКФ действа, дори когато институциите не действат

Андрей Янкулов: Цялото ръководство на МВР беше дискредитирано и трябваше да напусне, начело с министъра и главния секретар

Николай Стайков: Политиците са главните виновници за състоянието на съдебната ни система

Видео

Play video icon

Годишният мониторингов доклад на АКФ за 2023

Play video icon

„Вълкът на Върбовка“. Как с подкрепа от властите Румен Гайтански се доближава до построяването на най-големия инсинератор за боклуци в България

Play video icon

Проектът на Вълка за огромен инсинератор край Павликени забуксува след граждански протести, но последната дума има ВАС

Play video icon

По диагонала на закона

Play video icon

Игри на паркинги. Поглед отвисоко.

Play video icon

АКФ: Множество нарушения около граничния буферен паркинг при Русе. Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки във втората част на „Игра на паркинги“

Play video icon

"Игра на паркинги". Икономически анализ.

Play video icon

„Игра на паркинги“. Правен анализ.

Play video icon

Игра на паркинги: Как лица нашумели покрай скандала на Капитан Андреево насочват интересите си към северната граница на България

Play video icon

„ПЕЛЕТИГЕЙТ“: Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ „Марица 3“ за фиктивни доставки на биомаса

event icon

ЗДОИ до Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ)

Обект на запитването са договорите с фирмите-изпълнители и по-специално информация за количествата животински отпадъци изгаряни месечно, договорените цени и плащанията към фирмите.

event icon

Отговор от БАБХ

С издаденото си решение, Изпълнителният директор на БАБХ отказва достъп до по-голямата част от исканата от нас информация, а във връзка с един от въпросите сочи, че информацията по него е видна в документацията по съответната обществена поръчка и не предоставя информация и документация за същия.

event icon

Сигнал на АКФ до АДФИ

Подаденият сигнал съдържа данни за извършени нарушения на правилата за възлагане и изпълнение на обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци. Искане за извършване на цялостна проверка по отношение на възлагането и изпълнението на две конкретни обществени поръчки, както и сезиране на други компетентни органи, включително Прокуратурата на Република България при наличие на данни за това.

event icon

Главният прокурор възложи проверка по казуса на Специализираната прокуратура

Към момента нямаме информация дали проверката е приключила и ако да, какъв е изходът от нея.

event icon

АКФ подаде жалба срещу БАБХ в Административен съд София-град

Жалбата е подадена във връзка отказа на БАБХ да предостави исканата от нас информация. В отговор, Административен съд София-град насрочи дело по подадената жалба за 27.11.2019 г.

event icon

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, освободен от поста

- Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, за новия си директор - Паскал Желязков. Съобщението бе прието изненадващо, въпреки че смяната на г-н Илиев се очакваше отдавна. - Негативизмът върху досегашния директор бе факт в продължение на години, чумата по свинете бе това, което в крайна сметка доведе до разместването на високия пост.

event icon

Административен съд София-град отсъди в полза на АКФ

Съдът задължи БАБХ да предостави на АКФ исканата публична информация, обект на обществен интерес.

event icon

БАБХ уведоми АКФ за количествата животински отпадъци обработени от частните фирми

Информацията потвърди съмненията, изложени в сигнала на АКФ до АДФИ, че мобилните инсинератори на разполагат с капацитет да обработват количества животински отпадъци, които да оправдават изплатените от държавата суми.

event icon

Нов договор за милиони с „Еко БГ-СЖП“ ООД

Въпреки кадрови смени и обявени проверки, БАБХ подписа анекс към договора с „Еко БГ-СЖП“ ООД от 1-ви април 2019 г., с който на фирмата се предоставят още почти 13 млн. лв.