Война на трупове

На 8-ми август 2019 г. фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) сезира Агенцията за държавна финансова инспекция по сигнал за нередности в обезвреждането на животински трупове и съмнения за липса на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

За подробна хронология на казуса натиснете тук.

Абонирайте се за бюлетина на АКФ, за да научавате за най-новите ни разследвания и анализи:

С натискане на бутона потвърждавате, че сте запознати с Политиката ни за поверителност

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през БАБХ за обезвреждане за 2018 г. Подобна сума е изплатена и за 2019 г. Доходоносната дейност е възложена на две фирми – “Син кръст 2016” и “Еко БГ СЖП”. Собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен през 2009 покрай кризата с боклука на столицата (тогава Лазаров е управите на фирма „Новера“.

Важно е да се отбележи, че на фирмите е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите.

Екипът на АКФ разследва обстоятелствата около обществените поръчки и намери редица нарушения на Закона за обществени поръчки. Например, договорите са удължавани с анекси, които увеличават стойността на възложената дейност и то без да изискват допълнителни гаранции от страна на двете частни дружества. Допуснато е и припокриване на договори.

В отговор на публикуваната информация, Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши проверка по казуса. На 30-ти август АДФИ уведоми АКФ за предприети от тяхна страна мерки във връзка със сигнала на АКФ и със сигнал от страна на прокуратурата.

На 24.09.2019 г. изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев и заместникът му доц. д-р. Тодорка Янковска – Стефанова бяха освободен от заеманите досега постове.

Очакваме резултатите от действията на компетентните органи, както и решение на Административен съд – София град по жалба на АКФ срещу БАБХ за отказ на достъп до публична информация относно методите на контрол, които агенцията упражнява, за да гарантира публичния интерес.


Сподели:

Прессъобщения

Доклад на Държавния департамент на САЩ цитира АКФ: „Наказателните производства в България не адресират корупцията по високите етажи на властта“

АКФ пита служебния министър на вътрешните работи: Поела ли е държавата контрола върху границата?

Доказано истински са част от сниманите банкноти от 500 евро, за които се предполага, че са от нощното шкафче на бившия премиер Борисов

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Прокуратурата е прекратила наказателно производство по „Осемте джуджета“, защото не е открила престъпление

Финансовото министерство на САЩ e отхвърлило жалбата на Пеевски срещу санкциите по "Магнитски"

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Какво премълча прокуратурата в отчета си за санкционираните по закона “Магнитски“?

Николай Стайков, АКФ: Не бих искал да съм главен прокурор в понеделник сутрин.

Видео

Play video icon

„Битка със страха: Николай Стоянов“ - втората част от поредицата на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

„Битка за справедливост: Димитър Пецов.“ Трета част от поредицата на АКФ за институционален натиск върху журналисти

Play video icon

„Битка за истината“: нова поредица на АКФ за опитите на политици и бизнесмени да заглушат журналистически разследвания

Play video icon

Селото, влюбено в ГЕРБ

Play video icon

Анализ на АКФ: ДПС и ГЕРБ получават най-голям процент от всички гласове в риск

Play video icon

Правилата на Буковлък

Play video icon

„Нашата партия - номер едно“: Свидетелски разказ за гласуване вместо избиратели и заплахи в изборния ден в с. Брезница

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“, нов свидетел от община Симитли

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“: Още един разказ от първа ръка за фрапиращи нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

Play video icon

„Колко гласа имаме за Стефчо?“ Свидетелски разказ за нарушения в изборните секции в Симитли, гласували за Стефан Апостолов

event icon

ЗДОИ до Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ)

Обект на запитването са договорите с фирмите-изпълнители и по-специално информация за количествата животински отпадъци изгаряни месечно, договорените цени и плащанията към фирмите.

event icon

Отговор от БАБХ

С издаденото си решение, Изпълнителният директор на БАБХ отказва достъп до по-голямата част от исканата от нас информация, а във връзка с един от въпросите сочи, че информацията по него е видна в документацията по съответната обществена поръчка и не предоставя информация и документация за същия.

event icon

Сигнал на АКФ до АДФИ

Подаденият сигнал съдържа данни за извършени нарушения на правилата за възлагане и изпълнение на обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци. Искане за извършване на цялостна проверка по отношение на възлагането и изпълнението на две конкретни обществени поръчки, както и сезиране на други компетентни органи, включително Прокуратурата на Република България при наличие на данни за това.

event icon

Главният прокурор възложи проверка по казуса на Специализираната прокуратура

Към момента нямаме информация дали проверката е приключила и ако да, какъв е изходът от нея.

event icon

АКФ подаде жалба срещу БАБХ в Административен съд София-град

Жалбата е подадена във връзка отказа на БАБХ да предостави исканата от нас информация. В отговор, Административен съд София-град насрочи дело по подадената жалба за 27.11.2019 г.

event icon

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, освободен от поста

- Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, за новия си директор - Паскал Желязков. Съобщението бе прието изненадващо, въпреки че смяната на г-н Илиев се очакваше отдавна. - Негативизмът върху досегашния директор бе факт в продължение на години, чумата по свинете бе това, което в крайна сметка доведе до разместването на високия пост.

event icon

Административен съд София-град отсъди в полза на АКФ

Съдът задължи БАБХ да предостави на АКФ исканата публична информация, обект на обществен интерес.

event icon

БАБХ уведоми АКФ за количествата животински отпадъци обработени от частните фирми

Информацията потвърди съмненията, изложени в сигнала на АКФ до АДФИ, че мобилните инсинератори на разполагат с капацитет да обработват количества животински отпадъци, които да оправдават изплатените от държавата суми.

event icon

Нов договор за милиони с „Еко БГ-СЖП“ ООД

Въпреки кадрови смени и обявени проверки, БАБХ подписа анекс към договора с „Еко БГ-СЖП“ ООД от 1-ви април 2019 г., с който на фирмата се предоставят още почти 13 млн. лв.